Pigro News

Prognozy dla świń

  2020-10-20 12:31:55

  zagraniczne

Prognozy dla świń
Perspektywa handlarzy świniami
To był kolejny dobry tydzień dla przemysłu wieprzowego, ponieważ kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę osiągnęły maksimum od 8,5 miesiąca, a ogólna postawa techniczna stała się bardziej optymistyczna dla cen. Sugeruje to, że w najbliższym czasie nastąpi bardziej zwyżkowa akcja cenowa.
W tym tygodniu rzeź w USA jest o 10 000 sztuk niższa od zeszłego tygodnia i o 12 000 mniej niż rok temu. Biorąc pod uwagę wzrost średniej wagi świń z roku na rok i sezonową tendencję do zwiększania dostaw w okresie jesiennym i zimowym, rynek bacznie obserwuje liczbę ubojów.
Silny popyt krajowy i zagraniczny w USA zapewnia dobre wsparcie amerykańskiemu rynkowi wieprzowiny. Marże zysku firm pakujących w USA wzrosły w ciągu ostatniego tygodnia i zbliżają się do 50 USD na osobę.
Najnowsze raporty Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA)
Rośnie indeks chudego mięsa wieprzowego i CME
Po raz pierwszy od maja, w porannej aktualizacji z października, wycięcie na wieprzowinę przekroczyło 100 USD, ale w ostatnim popołudniowym raporcie wartość ta spadła poniżej tego progu. Wycięcie wzrosło o 1,59 USD we wtorek 13 października, a wszystkie cięcia spodziewają się wzmocnienia. Ruch był stały przy 362,45 obciążenia. Indeks chudego mięsa świń CME, który jest w dużej mierze ważony wartością wycięcia, wzrósł w najnowszej aktualizacji do 78,14 USD, co oznacza najwyższy poziom od sierpnia 2019 r. Ten ruch robi się bardziej imponujący, jeśli weźmie się pod uwagę jego kontrsezonowość. Warto również zauważyć, że średnia waga świń na rynku Iowa / południowej Minnesoty spadła o 0,1 funta w tygodniu kończącym się 10 października do 284,3 funta, ale to wciąż 0,7 funta więcej niż rok temu.
Wiadomości i relacje z Chin
Chińskie kontrakty terminowe na kukurydzę osiągnęły rekordowe poziomy, ponieważ utrzymują się obawy o niedobór dostaw.
Kontrakty osiągnęły nowy rekord 15 października, wynoszący 2 566 juanów (380,70) za tonę, ponieważ rynek nadal niepokoi się uszkodzeniami upraw spowodowanymi przez tajfuny na początku tego roku i kurczącymi się zapasami zboża. Kontrastuje to z zapewnieniami chińskiego rządu, że nie miało to wpływu na produkcję, a zapasy są wystarczające. „Zapasy zostały wyprzedane. Rynek mocno spodziewa się niedoborów dostaw i poszedł w górę ”, powiedział Reuterowi Meng Jinhui, starszy analityk w Shengda Futures.
W międzyczasie operator suszarni zboża w prowansalskiej prowincji Heilongjiang donosi, że handlowcy i użytkownicy próbują kupować kukurydzę w obawie, że ceny będą nadal rosły. Żniwa trwają.
COFCO donosi o dużym wzroście produkcji trzody chlewnej w trzecim kwartale
Według raportu Hong Kong Economic Times chińska firma COFCO Meat Holdings Limited odnotowała w trzecim kwartale produkcję wieprzowiny na poziomie 637 000 sztuk, co stanowi 140-procentowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Ale firma poinformowała również, że sprzedaż świeżej wieprzowiny wyniosła 25 500 ton, co oznacza spadek o 26,2 procent rok do roku. Chiński import mięsa pozostaje silny Według wstępnych danych celnych Chiny zaimportowały we wrześniu 834 000 ton mięsa, co oznacza niewielki wzrost w stosunku do sierpnia. Do tej pory w tym roku Chiny zaimportowały 7,41 MMT mięsa, co stanowi 72-procentowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim.Urząd celny zaczął publikować miesięczne dane dotyczące wszystkich mięs łącznie w tym roku, ale wydał osobne oświadczenie szczegółowo opisujące import wieprzowiny do września na poziomie 3,29 MMT, co stanowi wzrost o 132,2 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Według obliczeń Reutera oznaczałoby to import wieprzowiny we wrześniu wyniósł 380 000 ton, czyli o 30 000 ton więcej niż w sierpniu. Import wołowiny prawdopodobnie wyniósł we wrześniu 180 000 ton, co spowodowało wzrost z dziewięciu miesięcy do 1,57 MMT, co oznacza wzrost o 38,8 procent w skali roku. Chiny wycofują się z importu mięsa w 2021 roku
Światowy import mięsa spadnie nieznacznie w 2021 r., ponieważ słabnący popyt z Chin zrównoważy wzrost w innych krajach. Przewiduje się, że import mięsa do Chin ustanowi rekordy w 2020 r. ze względu na gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny z afrykańskiego pomoru świń (ASF). Oczekuje się, że w przyszłym roku import spadnie, ponieważ producenci odbudują stada trzody chlewnej i ożyją w produkcji. Poza Chinami światowy import mięsa w dużej mierze odbija się, gdy gospodarki odbijają się od COVID-19 i wraz ze wzrostem popytu na usługi gastronomiczne. Prognozuje się, że import wieprzowiny do Chin jest o 6 procent niższy i wynosi 4,5 miliona ton. Import pozostanie blisko rekordowych poziomów, ale jest mało prawdopodobne, aby przekroczył poziomy z 2020 r. ze względu na rosnącą produkcję krajową. Gdzie indziej popyt na wieprzowinę poprawia się w porównaniu z zeszłym rokiem, kiedy import osiągnął najniższy poziom od 2016 r. z powodu zarówno COVID-19, jak i silnego popytu z Chin. Niższe oczekiwane światowe ceny wieprzowiny spowodują wzrost dostaw na rynki wrażliwe na ceny.
Chiny potwierdzają, że ASF wykryto u prosiąt przewożonych nielegalnie
Chińskie ministerstwo rolnictwa w zeszłym tygodniu potwierdziło afrykański pomór świń (ASF) u prosiąt nielegalnie przewożonych do miasta Chongqing. Ministerstwo podało, że czternaście z 70 prosiąt uzyskało wynik pozytywny na obecność wirusa, a dwa zginęły.
Jest to pierwszy oficjalny raport o epidemii od 25 lipca, ale źródło zaangażowane w chiński sektor trzody chlewnej twierdzi, że kraj nadal boryka się z epidemiami i „poważnymi stratami śmiertelnymi”, wstrzymując odbudowę stada.
USDA publikuje coroczny raport wykorzystania paszy w Chinach
Szacuje się, że chińskie wykorzystanie paszy i pozostałości w sezonie 2020/21 dla wszystkich gruboziarnistych zbóż i pszenicy o jakości paszy wzrośnie o 3,2% w porównaniu z poprzednim rokiem gospodarczym ze względu na przewidywane ożywienie produkcji trzody chlewnej i silną ekspansję w sektorach drobiu i przeżuwaczy. Chociaż tajfun spowodował poważne szkody i rozległe zaleganie w głównych prowincjach północno-wschodnich produkujących kukurydzę, wpływ na ogólną produkcję będzie ograniczony, ponieważ burze uderzą zaledwie kilka tygodni przed zbiorami i nie spowodują całkowitych strat.
Globalne prognozy branżowe
USDA: Globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie w przyszłym roku o 4 procent
Prognozowana globalna produkcja wieprzowiny w 2021 r. jest o 4% wyższa z powodu odbicia w krajach dotkniętych afrykańskim pomorem świń (ASF) i, w mniejszym stopniu, wyzdrowieniem po COVID-19. Prognozuje się, że produkcja w Chinach jest o 9% wyższa, ponieważ producenci agresywnie odbudowują swoje stada i wykorzystują wysokie ceny wieprzowiny. Jednak na poziomie 41,5 miliona ton produkcja jest nadal prawie o 25 procent niższa niż poziom sprzed choroby. Wyzdrowienie z ASF napędza również wzrost produkcji w Wietnamie i na Filipinach, chociaż w tym ostatnim kraju nadal występują ogniska, które mogą stanowić wyzwanie dla wysiłków na rzecz odbudowy.
W Unii Europejskiej produkcja nieznacznie wzrośnie przy stabilnym poziomie stad i wzroście wydajności. Oczekuje się, że odkrycie ASF w populacji dzików w Niemczech nie wpłynie bezpośrednio na produkcję, ale ograniczenia eksportowe spowodują zwiększenie dostaw niemieckiej wieprzowiny na już nasyconym rynku UE. To, w połączeniu ze słabym popytem krajowym i spowolnieniem popytu z Chin, prawdopodobnie obniży ceny w przyszłym roku. W Brazylii prognozuje się, że produkcja wzrośnie o prawie 4 procent z powodu odreagowania krajowej konsumpcji wieprzowiny i stosunkowo odpornego popytu eksportowego. Prognozuje się, że globalny eksport pozostanie niezmieniony na poziomie 10,8 mln ton w 2021 r. Oczekuje się, że światowy popyt na wieprzowinę odbije się od COVID-19 w związku z poprawą koniunktury i ożywieniem w sektorze restauracyjnym i gastronomicznym. Jednak spowolnienie popytu ze strony największego importera - Chin - równoważy wzrost z reszty świata. Po gwałtownym tempie w 2020 r., przewiduje się, że import wieprzowiny do Chin spadnie o 6 procent z powodu odbicia krajowej produkcji.
Inni główni importerzy wieprzowiny, w tym Meksyk, Filipiny, Japonia, Korea i Stany Zjednoczone, prognozują wyższe, ale te kraje łącznie mają mniejszy handel niż same Chiny.
Produkcja i eksport w USA
Prognozuje się, że produkcja w USA wzrośnie o około 1% w 2021 r. przy niewielkim wzroście uboju. Producenci wskazywali na zamiar ograniczenia liczby porodów loch w późniejszym 2020 r. i w pierwszym kwartale 2021 r., co ograniczy podaż trzody chlewnej przez większą część przyszłego roku, podczas gdy nieco mniejsza masa tusz również ograniczy wzrost produkcji. Mimo relatywnie silnego rynku krajowego osłabnie popyt eksportowy. Eksport pozostanie niezmieniony od 2020 r. i wyniesie 3,3 mln ton, ponieważ słabnący popyt z Chin rekompensuje wzrost na innych rynkach, w tym w Meksyku i Japonii.