Pigro News

JBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie

  2020-12-07 10:13:27

  zagraniczne

JBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie
Gwałtowny wzrost liczby przypadków Covid-19 zaczyna wpływać na amerykańskie operacje przetwórstwa mięsa, stanowiąc kolejne potencjalne zagrożenie dla łańcuchów dostaw żywności, które zostały przerwane na wczesnych etapach pandemii.
JBS SA, największy na świecie dostawca mięsa, umieścił około 8% z 64 400-osobowego personelu swojego oddziału w USA na płatnym urlopie, odkąd przypadki koronawirusa zaczęły przybierać na sile w październiku, powiedział w piątek rzecznik firmy. W fabryce w Greeley w Kolorado 202 narażonych pracowników zostało zwolnionych z obowiązków. Zakład zgłosił 32 przypadki Covid-19 wśród 3500 pracowników podczas ostatniej fali, podczas gdy w hrabstwie Weld, w którym znajduje się zakład, odnotowano ponad 4450 przypadków, powiedział JBS.
 
Zakłady mięsne starają się uniknąć tego rodzaju bolesnych zakłóceń, które oznaczały pierwszą falę pandemii, kiedy wybuchy epidemii wśród pracowników spowodowały przestoje, niedobory dostaw, nadwyżkę zwierząt hodowlanych i rosnące ceny konsumpcyjne. Według Food & Environment Reporting Network, organizacji non-profit, która śledzi wybuchy epidemii w amerykańskim systemie żywnościowym, początkowy wybuch epidemii w Greeley był jednym z najbardziej śmiertelnych, z sześcioma zgonami i ponad 300 przypadkami.
„Chociaż widzieliśmy bardzo ograniczony wpływ na produkcję w naszych zakładach, jakikolwiek wpływ jest spowodowany dobrowolnym usunięciem wrażliwych populacji”, powiedział JBS USA w oświadczeniu.
 
JBS powiedział, że łagodzi skutki usunięcia ponad 5000 wrażliwych pracowników, upraszczając asortyment produktów. Poziom uboju zwierząt w ostatnich miesiącach utrzymywał się na stosunkowo stałym poziomie w porównaniu z ubiegłym rokiem, chociaż niektóre pracochłonne prace związane z przetwarzaniem, takie jak usuwanie kości z szynki wieprzowej lub schabu wołowego, zostały opóźnione, ponieważ pracownicy koncentrują się na podstawowych zadaniach.
„Wszędzie jest ciasno”, powiedział Altin Kalo, analityk w Steiner Consulting Group w New Hampshire. „Mogą uśmiercić zwierzęta, ale przetwarzanie ich jest trudne”.
Rosnące wskaźniki infekcji w większości Stanów Zjednoczonych wywołały widmo dalszych zakłóceń w przemyśle spożywczym. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Columbia University i University of Chicago podczas początkowego wybuchu epidemii w USA około 8% przypadków było związanych z produkcjami mięsnymi i późniejszym rozprzestrzenianiem się w społeczności. Produkcja mięsa i drobiu wzrosła po gwałtownym spadku w kwietniu. Nieobecni pracownicy nadal utrudniają działalność.
 
Tymczasem amerykański przemysł mięsny chce, aby jego pracownicy byli jednym z głównych priorytetów szczepionek, gdy pracownicy służby zdrowia i osoby w placówkach opieki długoterminowej zostaną zaszczepieni, powiedział w czwartek North American Meat Institute.
Demobilizacja starszych pracowników nie poprawia bezpieczeństwa tych, którzy nadal przebywają w zakładzie, powiedział Kim Cordova, szef United Food & Commercial Workers Local 7, który apeluje o dodatkowe środki, takie jak dostęp do bezpłatnych, codziennych testów na miejscu.
„Teraz niezwykle ważne jest, abyśmy chronili życie naszych braci i sióstr z Unii w Greeley i w całym kraju, ponieważ to pracownicy umożliwiają zyski tych firm” - powiedziała Cordova.
JBS powiedział, że aktywnie współpracuje z wydziałami zdrowia i partnerami związkowymi, aby koordynować szczepienia, gdy tylko staną się dostępne dla podstawowych pracowników. Firma podała, że ​​wdrożyła bezpłatne testy obserwacyjne bezobjawowych członków zespołu, przeprowadzając do tej pory ponad 20 000 testów.