Pigro News

Produkcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku

  2021-05-11 10:46:14

  zagraniczne

Produkcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzrost o 19,8% rok do roku.
„Oczekuje się, że podaż świń rzeźnych znacznie wzrośnie od czwartego kwartału 2021 r.” - powiedział dr Zhu Zengyong, główny analityk ds. Handlu wieprzowiną w chińskim Ministerstwie Rolnictwa i Spraw Wiejskich (MARA). „Roczna krajowa produkcja wieprzowiny wynosząca prawie 50 milionów ton plus importowana wieprzowina jest w zasadzie zbliżona do poziomu podaży wieprzowiny z 2017 roku”.
Poprawa sektora produkcji trzody chlewnej
Chiny zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń (ASF) pod koniec 2018 r. i od tego czasu rząd dąży do „ożywienia” tego sektora. Nowo wykryty wirus ASF w kraju wywołał obawy o przerwanie procesu.
Dr Zhu przyznał, że nowe ogniska ASF od grudnia ubiegłego roku do lutego ograniczyły produkcję trzody chlewnej w niektórych regionach, głównie w północnych Chinach. Powiedział jednak, że ogólne założenie jest takie, że całkowita zdolność produkcyjna trzody chlewnej w kraju znacznie się poprawiła, a wpływ ten tylko zmniejszy szybkość lub zakres odbudowy zdolności, a nie całkowite odwrócenie.
Taki pogląd na „odwrócenie” w branży spowodował, że niektórzy rolnicy mieli nierealistyczne oczekiwania dotyczące cen świń w okolicach chińskiego nowego roku w lutym. W konsekwencji zniechęciło to sprzedaż świń rzeźnych, co skutkuje nadmiernym spadkiem cen trzody chlewnej pod koniec marca i na początku kwietnia.
Znaczne odbicie cen trzody chlewnej
Niedawno nastąpiło znaczne odbicie cen świń. Dr Zhu wyjaśnił, że oprócz ożywienia rynku po nadmiernym spadku i zwiększonych późniejszych zakupach świń rzeźnych przez rzeźnie, rolnicy nadal są optymistyczni co do przyszłego rynku, co prowadzi ich do zakupu średnich i dużych świń do tuczu wtórnego. Według niego, świnie te będą tłumić następne odbicie cen świń w maju i czerwcu, kiedy trafią na rynek.
Koszty produkcji
Oprócz ekspansji dużych przedsiębiorstw i uwolnienia nowych mocy produkcyjnych, dr Zhu powiedział, że jednym z krótkoterminowych czynników wpływających na produkcję trzody chlewnej w Chinach jest wzrost kosztów produkcji.
Wynika to głównie ze wzrostu cen kukurydzy i śruty sojowej w ostatnich miesiącach. Ale gdy zebrana kukurydza stanie się dostępna w czwartym kwartale, a importowana kukurydza i jej substytuty wzrosną, spodziewa się, że koszt kukurydzy będzie stopniowo spadał.
Zapewnienie dostaw zbóż paszowych
MARA powiedziała również na konferencji prasowej pod koniec kwietnia, że ​​podejmuje działania w celu zapewnienia dostaw zbóż paszowych poprzez uwolnienie zapasów przeterminowanego ryżu i pszenicy oraz zwiększenie importu kukurydzy i jej substytutów. „Biorąc pod uwagę takie czynniki, jak nadwyżki zboża rolników i handlowców, zapasy przedsiębiorstw przetwórczych i import, rynkowa podaż kukurydzy przed nowym sezonem jest wystarczająca. Nie ma podstaw, aby wspierać trwały wzrost cen ”- stwierdziło ministerstwo rolnictwa. „Wzorzec zapewniania podstawowej samowystarczalności w zakresie zboża nie zmieni się w Chinach”.
Dr Zhu dodał, że poprzez zarządzanie kosztami - takie jak wdrażanie precyzyjnego żywienia, eliminowanie nieefektywnych loch i zwiększanie badań i rozwoju stada hodowlanego na wyższym szczeblu - oczekuje się, że przedsiębiorstwa zajmujące się trzodą chlewną zmniejszą część kosztów produkcji. Ale ogólnie będzie to około 13-14 RMB (2-2,16 USD) / kg, wciąż wyższe niż średni koszt w poprzednich cyklach.
Zgromadzona masa mrożonej wieprzowiny
Według dr. Zhu od października 2020 do lutego 2021 roku na rynku chińskim zgromadziła się masa mrożonej wieprzowiny. Czynnikiem wpływającym na nadmierny spadek ceny trzody chlewnej w marcu było również uwolnienie tych mrożonych produktów.
Tymczasem chiński import wieprzowiny nadal osiągał około 1,17 miliona ton w pierwszym kwartale 2021 roku, co stanowi prawie 30% wzrost rok do roku. Wraz ze wzrostem światowych cen wieprzowiny od początku 2021 r., powiedział, że import wieprzowiny do Chin zacznie spadać w drugiej połowie roku, a całoroczny import pozostanie na wysokim poziomie około 3,8 miliona ton.
Chiński import wieprzowiny osiągnął szczyt 4,4 miliona ton w 2020 roku, ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej, kiedy średnie lokalne ceny żywca wieprzowego wzrosły o 60% do 33,89 RMB (5,24 USD) / kg.
Wpływ Covid-19 na spożycie wieprzowiny
Ponadto wpływ Covid-19 na spożycie wieprzowiny w Chinach stopniowo spowalniał, a spożycie wieprzowiny znacznie wzrośnie w 2021 r., szczególnie wraz ze spadkiem lokalnych cen trzody chlewnej. Na tej podstawie dr Zhu ocenił, że w 2021 r. cena wieprzowiny w Chinach będzie miała dobrą marżę zysku przy ogólnych wahaniach około 25 RMB (3,86 USD) / kg.
Oczekuje się również, że w 2022 r. podaż i popyt świń osiągną równowagę podstawową, a cena świń będzie oscylować wokół 18 RMB (2,78 USD) / kg. Następnie, po 2023 r., przez 2 kolejne lata nastąpi faza nadwyżki podaży, a w II połowie 2024 r. rynek wejdzie w nowy cykl cenowy.