Pigro News

Chiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny

  2021-07-09 14:34:38

  zagraniczne

Chiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny
Nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, powodując, że mali i średni producenci likwidują zapasy w gospodarstwach i ograniczają rozmnażanie prosiąt. W odpowiedzi władze chińskie badają możliwości wsparcia rolników w obliczu niepewnych perspektyw.
W raporcie Globalnej Sieci Informacji Rolnej (GAIN) pracownicy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podali przyczynę spadku cen wieprzowiny, która jest wynikiem odrodzenia się ASF w Chinach pod koniec 2020 r.
Powiedzieli: „Wybuch ASF w 2020 roku spowodował, że producenci wykazywali większe zaniepokojenie rozprzestrzenianiem się choroby. W rezultacie producenci trzody chlewnej rzucili się do sprzedaży, powodując spadek cen. Od stycznia do końca czerwca 2021 r. ceny żywca wieprzowego spadły o blisko 65% z powodu zwiększonego uboju, niskiego popytu konsumpcyjnego oraz dużej dostępności wieprzowiny na rynku.”
Udział ASF w zmienności rynku trzody chlewnej
Chińscy analitycy i badacze powtórzyli wkład ASF w zmienność rynku trzody chlewnej. „Ceny ucierpiały, ponieważ produkcja wzrosła po wybuchach afrykańskiego pomoru świń i zmierzała do uzupełnienia rezerw wieprzowiny w kraju” – powiedział Wang Zuli, zastępca badacza w Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS). Czasy.
W raporcie agencji Reuters Li Ming, analityk z Myagric.com, podkreślił, że obecne ceny wieprzowiny wynoszące około 15,6 juana/kg (2,44 USD) są poniżej progu rentowności dla wielu rolników, co może wypchnąć niektórych z rynku. doprowadzić do znacznego trafienia w dostawę później. „Ryzyko jest wysokie, że rynki będą dość niestabilne” – dodał.
Wraz ze spadkiem ceny wieprzowiny obniżyły się również ceny prosiąt. Poinformowano, że gospodarstwa hodowlane zareagowały ubojem mniej wydajnych loch hodowlanych, co dodatkowo wpłynęło na produkcję prosiąt. Analitycy spodziewają się tendencji do zmniejszania populacji loch hodowlanych dla małych i średnich producentów, przy jednoczesnym wspieraniu dużych producentów lochami o wysokiej wydajności.
Prognozowany spadek importu soi z USA
Ponieważ chińscy hodowcy trzody chlewnej cierpią z powodu spadku cen, amerykańscy eksporterzy soi spotykają ten sam los. Li Yunlong, hodowca świń, powiedział Global Times, że ceny hurtowe spadają, mimo że koszty rosną. „W porównaniu z początkiem roku koszty żywności i pasz wzrosły o 30%, podczas gdy cena rynkowa świń spadła o 60%” – powiedział Li. „Straciłem prawie 800 juanów (124,36 dolarów) sprzedając każdą świnię, ale jeśli będę je dalej hodował, stracę więcej” – dodał Li.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MARA) wydało w marcu zawiadomienie wzywające firmy do zmniejszenia zawartości soi i kukurydzy w paszach dla zwierząt. Wang Zuli, zastępca badacza w CAAS, powiedział Global Times, że niskie ceny wieprzowiny mogą się utrzymać, a ze względu na spadający popyt na soję przewiduje się, że importerzy będą dalej obniżać import soi w tych niepewnych perspektywach.
Qin Yinglin, prezes wiodącego krajowego producenta wieprzowiny Muyuan Foods, powiedział na niedawnej konferencji, że firma zasugerowała dietę niskobiałkową w hodowli trzody chlewnej, ponieważ konsumpcja śruty sojowej do karmienia świń w Chinach „pozostaje zbyt wysoka”.
Chiński plan stabilizacji rynku wieprzowiny
Chińska Narodowa Komisja Rozwoju i Reform (NDRC) oświadczyła, że planuje poprawić sposób działania swoich rezerw wieprzowiny, aby pomóc ustabilizować produkcję trzody chlewnej i ceny wieprzowiny. Planuje kupować wieprzowinę z rynku z zamiarem przechowywania i licytacji w celu zarządzania zmiennością cen.
Według raportu Reuters, Chiny od lat przechowują nieujawnioną ilość mrożonej wieprzowiny, ale szacuje się, że rezerwa jest zbyt mała, aby znacząco wpłynąć na rynek.