Pigro News

Wpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.

  2020-05-06 10:37:52

  zagraniczne

Wpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.

Kryzys Covid-19 mocno uderza w produkcję trzody chlewnej w USA. 

Producenci wieprzowiny w USA i Kanadzie borykają się z bezpośrednimi problemami związanymi z Covid-19, ponieważ nie mają miejsca zbytu dla tuczników. Niektórzy powrócili do uboju lub aborcji, ponieważ ich chlewnie stały się przepełnione. Kilka zakładów wieprzowych w Stanach Zjednoczonych musiało zostać tymczasowo zamknięte, ponieważ pracownicy zachorowali z powodu Covid-19. Wśród pakujących mięso byli Smithfield Foods, Cargill, JBS i Tyson Foods. Od kwietnia, w Ameryce południowej zamknięto około 20 rzeźni i zakładów przetwórczych.


Aborcja loch.

Efekty pandemii stały się bardzo odczuwalne w amerykańskim przemyśle świń. Agencja informacyjna Reuters poinformowała o farmerze z Iowa, który postanowił przerywać ciąże loch, ponieważ nie będzie miał miejsca dla zwierząt, podczas gdy w pełni dorosłe świnie nie mogą opuścić gospodarstwa.

Inny rolnik z Iowa uśmiercił najmniejsze 5% nowonarodzonych świń (125 prosiąt / tydzień) i jest zmuszony podejmować takie działania, dopóki zakłócenia nie ustąpią. Ciała są kompostowane i stają się nawozem. Ponadto lochy są również zabijane w celu zmniejszenia liczby nowych prosiąt.

Sytuacja zmusiła prezydenta Trumpa do podpisania zarządzenia wykonawczego, w którym zakazuje zamknięć rzeźni. Bloomberg informuje, że Trump powiedział: „Takie zamknięcia zagrażają dalszemu funkcjonowaniu krajowego łańcucha mięsnego i drobiowego, podważając krytyczną infrastrukturę podczas krajowej katastrofy”. Problem „dotknął wieprzowinę w szczególnie mocny sposób”, a dzienna produkcja zmniejszyła się o około jedną trzecią.


Reakcje polityczne na kryzys wieprzowy.

Gubernator stanu Iowa, Kim Reynolds, wraz z senatorami USA wysłali list do administracji USA, w którym prosili o pomoc finansową i pomoc w zabijaniu zwierząt i prawidłowym usuwaniu ich zwłok. Niektóre świnie muszą być przewożone ciężarówkami do innych miejsc za znacznie wyższe koszty i nie jest jasne, kto ponosi te koszty. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) powiedział, że ustanawia Krajowe Centrum Koordynacji Incydentów, aby pomóc rolnikom w znalezieniu rynków zbytu dla ich inwentarza lub eutanazji i pozbywania się zwierząt w razie potrzeby.

Straty w miliardach.

Amerykańska Narodowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) zacytowała dr Steve'a Meyera z Kerns & Associates oraz dr Dermota Hayesa z Iowa State University, który ocenił, że „z powodu zakłóceń pandemicznych, hodowcy świń w całym kraju stracą około 5 miliardów dolarów w ciągu roku, czyli 37 dolarów na sztukę. ”

Pakiet pomocy 19 USD dla hodowców trzody chlewnej w USA.

Niedawno rząd Stanów Zjednoczonych ogłosił pakiet pomocy Covid-19 w wysokości 19 miliardów dolarów, z czego około 1,6 miliarda dolarów jest zarezerwowane dla przemysłu wieprzowego. Okaże się, czy kwota ta będzie wystarczająca.

Prezydent NPPC Howard Roth stwierdził: „Obawiamy się, oferowana kwota może być fragmentaryczna. Chociaż płatności bezpośrednie dla hodowców świń będą rekompensować straty niektórym hodowcom, nie są one wystarczające, aby utrzymać zróżnicowanych uczestników rynku, w tym tych, którzy posiadają świnie, a także tysiące hodowców kontraktowych, którzy opiekują się świniami. Wszyscy ci uczestnicy dokonali znacznych inwestycji w amerykański system produkcji wieprzowiny, który jest przedmiotem zazdrości całego świata. Wiele pokoleniowych gospodarstw rodzinnych zbankrutuje bez natychmiastowej pomocy finansowej. ”

ISU: spowalnianie wzrostu świń

W wyniku kryzysu w produkcji trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych kilku badaczy z Iowa State University opublikowało dokument zatytułowany „Względy ekonomiczne dotyczące zmniejszenia wskaźników wzrostu i spożycia paszy dla świń pod koniec tuczu”. Innymi słowy: jak i dlaczego spowolnić wzrost tuczników.

Ponadto Krajowa Rada Wieprzowiny organizuje seminaria internetowe zapewniające narzędzia dobrostanu zwierząt podczas eutanazji i awaryjnego zmniejszania populacji. Tymczasem kwestia eutanazji zwróciła również uwagę organizacji welfarystycznej na świecie World Animal Protection. Wysłali list do American Veterinary Medical Association (AVMA), aby wskazać 2 metody, które organizacja uważa za humanitarne.


Wpływ pandemii na działalność trzody chlewnej w Kanadzie

Kanada również odczuwa skutki Covid-19. Wartość kanadyjskich nowonarodzonych prosiąt spadła do 0 z powodu zakłóceń w przetwórstwie w USA. Reuters zacytował Ricka Bergmanna, przewodniczącego Kanadyjskiej Rady Wieprzowej, opisując, jak hodowla świń na Wyspie Księcia Edwarda uśmierciła świnie gotowe do uboju, ponieważ nie było miejsca na ich przetwarzanie, powiedział Bergmann. Zwierzęta zostały zrzucone na składowisko.

Fundusze nadzwyczajne

CPC wezwał rząd do wypłacenia rolnikom funduszy ratunkowych w wysokości 20 CAN $ (14 USD) na świnię, aby pomóc im utrzymać się w branży. Producenci w całym kraju twierdzą, że obecnie oczekują utraty 30-50 USD / wieprz (21-36 USD) na każdego sprzedawanego w 2020 r., co kosztuje rolników w całym kraju 675 mln USD. Bergmann powiedział: „Bez środków finansowych, gospodarstwa rodzinne zostaną utracone. Z kolei w dalszym ciągu będziemy odczuwać zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności, ponieważ dostawy się zmniejszają, a żywność staje się jeszcze droższa ”.