Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
2020-06-23 12:16:24
zagraniczne
W swoim cotygodniowym komentarzu na temat wieprzowiny Jim Gen Long, dyrektor generalny Genesus, poinformował, że drugi tydzień z rzędu całkowita liczba świń przetworzonych w USA przekroczyła poziom z 2019 r. Long powiedział, że w ubiegłym tygodniu było to 2 457 000 sztuk, nieco więcej niż 2 439 000 świń poddanych ubojowi w tym samym tygodniu ubiegłego roku.
Zgodnie z oczekiwaniami, masy świń na początku ubiegłego tygodnia były niższe (średnio 214 funtów lub 97 kg) w porównaniu z miesiącem temu (220 funtów lub 100 kg); wagi były w tym momencie wyższe ze względu na konieczność pozostawania świń w gospodarstwach z powodu zaległości w przetwarzaniu.
I choć nadal istnieją duże zaległości w hodowli świń, Long uważa, że zasięg jest obecnie niższy niż przewidywano i nie jest jednolity w całym kraju, ale w dużej mierze zależy od lokalnej wydajności zakładu i innych czynników zależnych od lokalizacji.
Procesor wieprzowy Iowa zwiększa możliwości rzeźne
Aby zaradzić zaległościom w farmie i uniknąć jak największej eutanazji świń, Iowa Select Farms rozszerza swoje możliwości wykańczania w tym stanie, podał amerykański tytuł wieprzowiny Pork Business. Firma zabezpieczyła już wynajętą powierzchnię wykończeniową dla 60 000 świń i planuje ukończenie 17 nowych obiektów rzeźnych w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Firma zmienia również strategię karmienia świń, aby powoli przybierały na wadze.
Tusze wieprzowe wysyłane do Chin
Jednak w połowie czerwca The New York Times poinformował, że Smithfield Foods (należący do chińskiej firmy WH Group) i Tyson Foods wyeksportowały więcej wieprzowiny do Chin w tym miesiącu niż w ciągu 3 lat, a całkowity eksport wieprzowiny z USA do Chin osiągnął 129 000 tony
Chociaż najwięksi przetwórcy mięsa na świecie podjęli wiele działań i wydali dziesiątki milionów dolarów na ochronę pracowników, „infekcje stale rosły w hrabstwach wiejskich, w których znajdują się duże zakłady pakowania mięsa, odkąd Trump nakazał im pozostać otwartym. Co najmniej 15 hrabstw zajmujących się pakowaniem mięsa informuje obecnie o wyższym wskaźniku infekcji, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, niż Nowy Jork, epicentrum wirusa. W zakładzie produkcji wieprzowiny Smithfield w Sioux Falls, SD, jedna trzecia pracowników (około 1200) była nieobecna 1 czerwca, w tym ci, którzy odeszli z pracy.
Ceny wieprzowiny wciąż niskie
Import wieprzowiny do Chin osiąga rekordowy poziom
Import wieprzowiny w Chinach osiągnął rekordowy poziom w związku z obawami o dostawy po odrodzeniu się afrykańskiego pomoru świń u największego konsumenta i producenta na świecie. Według danych celnych w niedzielę, przesyłki przychodzące wzrosły o 16% w porównaniu z rokiem popr...
Czytaj więcejNiemiecko-chińska grupa ekspertów rozpoczyna rozmowy w sprawie ASF
Federalna minister rolnictwa Julia Klöckner i jej chiński odpowiednik Tang Renijan przeprowadzili videorozmowę na temat afrykańskiego pomoru świń i ewentualnej współpracy. Celem jest wznowienie handlu wieprzowiną. ISN: Jest to ważny, częściowy sukces na drodze do otwarcia chińskic...
Czytaj więcejGenesus Global Market Report: Meksyk, kwiecień 2021
Meksykański rynek wieprzowiny stopniowo odbijał się od niskich cen z początku roku. W ciągu ostatniego półtora miesiąca udało się podnieść ceny o około 15 centów za funt żywej wagi (z 65 centów / funt do 80 centów / funt) w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Niestety ceny zbó...
Czytaj więcejEuropejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii
Europejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii Zasady handlu i trasy między Wielką Brytanią a Unią Europejską stały się bardziej złożone po terminie Brexitu 31 grudnia i mają stać się bardziej rygorystyczne w nadchodzących miesiącach. Reuters informuje, ...
Czytaj więcejImport mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy
Import mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy Chiny zaimportowały w marcu rekordową ilość mięsa ze względu na obawy o dostawy, ponieważ stada świń największego na świecie konsumenta wieprzowiny walczyły o powrót do zdrowia po afrykańsk...
Czytaj więcej