Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Rozwój rynku i cen w wybranych krajach
Ceny w Niemczech bez zmian - jednak na arenie międzynarodowej zmienna Niemcy: Ceny w Niemczech bez zmian - spowolnienie sprzedaży mięsa. Tygodniowe dane dotyczące uboju wynoszą 865 932 (w poprzednim tygodniu 842 805). Masa ubojowa spada nieznacznie do 97,8 kg. Wstępne rejestracje są nie...
Czytaj więcejChińska grupa WH zwiększy import mięsa, ponieważ wysokie ceny mogą się utrzymać
Podczas gdy ceny chińskiej wieprzowiny spadną w drugiej połowie wraz ze wzrostem podaży, pozostaną one znacznie wyższe niż za granicą, stwarzając okazję do wyższego importu, powiedział wiceprezes Guo Lijun po ogłoszeniu całorocznych wyników. W zeszłym roku firma notowana na Hongko...
Czytaj więcejPolski przemysł przetwórczy domaga się skuteczniejszej kontroli ASF
Obecne środki przeciwko afrykańskiemu pomorowi świń (ASF) nie idą wystarczająco daleko dla polskiego przemysłu przetwórczego i powiązanych sektorów gospodarki. W liście do premiera Mateusza Morawieckiego Krajowe Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej (POLPIG) oraz przedstawiciele k...
Czytaj więcejPodsumowanie marca: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie marca: co nowego w świecie świń? Firmy zajmujące się żywieniem zwierząt pojawiły się na pierwszych stronach gazet w marcu 2021 r., wraz z wprowadzeniem enzymu rozkładającego zearalenon. Był też duży transport świń hodowlanych do Chin z Chicago w USA. Biomin wprowadz...
Czytaj więcejPerspektywy importu mięsa do Chin -JBS
JBS pozytywnie odbija się na perspektywach importu mięsa do Chin Brazylijska firma zajmująca się pakowaniem mięsa JBS SA spodziewa się w tym roku dużego popytu na mięso z Chin, ponieważ problemy z ASF utrzymują się. Reuters informuje, że chińskie stado wieprzo...
Czytaj więcej