Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Grupa Tönnies szuka nabywców na aktywa firmy
Agencja Bloomberg poinformowała w czwartek, że właściciele największego koncernu mięsnego w Niemczech, grupy Tönnies szukają nabywców na aktywa firmy, a wartość transakcji może wynieść nawet 4 mld euro. Rodzina Tönnies, która jest głównym udziałowcem spółki odmawia komentarza...
Czytaj więcejUkraińskie plany hodowli w Kazachstanie
Ukraińskie plany hodowli w Kazachstanie Ukraińska firma produkująca trzodę chlewną KSG Agro ogłosiła plany budowy kompleksu hodowlanego dla 50 000 świń za inwestycję w wysokości 30 mln euro, podała firma w oświadczeniu pod koniec lutego. Nowy kompleks produkcyjny będzie obejmował ...
Czytaj więcejASF jest nadal głównym czynnikiem zmieniających się cen na światowych rynkach wieprzowiny
ASF jest nadal głównym czynnikiem zmieniających się cen na światowych rynkach wieprzowiny, mówi Rabobank Afrykański pomór świń (ASF) nadal aktywnie napędza rynki wieprzowiny na całym świecie i stwarza wiele obszarów niepewności w Chinach i Niemczech. Chiny są najbardziej ocz...
Czytaj więcejGospodarka Chin- podsumowanie marca
Ceny wieprzowiny w chinach pozostaną wysokie do końca 2021 r., ceny nawozów i produktów agrochemicznych nadal rosną, zmniejszyła się konkurencyjność importu produktów mleczarskich i kanałów internetowych, aby w tym roku odnotować największy wzrost udziału w rynku wszystkich kanał...
Czytaj więcejAfrykański pomór świń: jak niepewność w Chinach wpłynie na eksport?
W przypadku nowego wariantu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach analitycy rozważają szereg scenariuszy, które mogą się rozegrać w nadchodzącym roku. „Oddziaływania trwają, ale ponowne zerwanie na dużą skalę zmieniłoby scenariusze zarówno dla eksportu wieprzowiny z USA,...
Czytaj więcej