Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech jest szybki. Rynek w bardzo krótkim czasie okazał się pozytywny z powodu ogromnego zagęszczenia świń i najniższych cen 1,19 € / kg SG. Cena wzrosła o 31 centów do 1,50 euro w ciągu ostatnich 4 tygodni. Nie można jednak zapominać, że nawet p...
Czytaj więcejSilny wzrost cen we wszystkich obszarach
Silny wzrost cen we wszystkich obszarach Niemcy: Dalsze wzrosty cen. Tygodniowe dane uboju wynoszą 889 410 (w poprzednim tygodniu 861 312). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 98,3 kg. Wstępne rejestracje wynoszą 221 500 (w poprzednim tygodniu 230 700) i sygnalizują niedobór aktualnych o...
Czytaj więcejPerspektywy produkcji wieprzowiny w Chinach
Perspektywy Chin - Chińskie Ministerstwo Rolnictwa, FAO, USDA, Rabobank w Pekinie i inne instytucje opracowały scenariusze podaży chińskiej wieprzowiny na najbliższe lata do 2030 r. Sami Chińczycy przewidują bardzo optymistyczny wariant. Oczekuje się, że w bieżącym roku 2021 chińska p...
Czytaj więcejZredukowano nadwyżkę surowca w niemczech - Znaczny wzrost cen
Zredukowano nadwyżkę wieprzowiny w niemczech - Znaczny wzrost cen Zatłoczenie zostało rozwiązane do tego stopnia, że nie obciąża już rynku. Notowania VEZG wzrosły o 9 centów do 1,30 euro za kg masy ubojowej. Odnawialna podaż świń rzeźnych pozo...
Czytaj więcejNiemieckie ceny świń rosną po zakłóceniach w eksporcie i ubojniach
W tym tygodniu niemieckie ceny trzody chlewnej wzrosły po raz pierwszy od listopada, podało w środę stowarzyszenie niemieckich hodowców zwierząt VEZG. Rynek zaczyna się odradzać po ubiegłorocznym zakazie importu niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru...
Czytaj więcej