Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń? Grudzień jest tradycyjnie spokojnym miesiącem, ponieważ wiele firm z branży trzody chlewnej na całym świecie zamyka swoje podwoje na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Było jednak dużo aktywności, głównie dlatego, że Chiny szybko odbudowuj...
Czytaj więcejPolska: dziki z ASF w kolejnym województwie
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 2 pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie województwa zachodniopomorskiego. Przypadki ASF wystąpiły w miejscowości Czelin, w gminie Mieszkowice, w powiecie gryfińskim, w województwie zachodniopomorskim, w odległości ok. 1 km...
Czytaj więcejPrognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw
Prognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw Przewiduje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując niższe spożycie na mieszkańc...
Czytaj więcejHandel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021
Handel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021 Gdy kurz osiada na trudnym roku 2020, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) przygotowuje się do pracowitego 2021. Nowa administracja i obroty kongresowe oznaczają edukację...
Czytaj więcejFlush with Cash, chiński producent świń buduje największą na świecie farmę świń
Za murami ogromnego kompleksu przemysłowego na obszarach wiejskich w Chinach czołowy producent trzody chlewnej Muyuan Foods próbuje w jednym miejscu hodować więcej świń niż jakakolwiek firma na świecie - ryzykowna inwestycja z utrzymującym się śmiertelnym afrykańskim pomorem świń. ...
Czytaj więcej