Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
2021-01-21 10:54:17
zagraniczne
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. na cały 2021 r. spodziewany jest wzrost produkcji o prawie 1%. Zgodnie z wynikami spisu zwierząt hodowlanych zakłada się sezonowy spadek w pierwszych dwóch kwartałach, który powinien być tylko nieznacznie niższy niż rok wcześniej. Na III i IV kwartał szacowany jest wyższy wolumen produkcji niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Oczekuje się, że konsumpcja krajowa wzrośnie tylko nieznacznie o + 0,4%. W szczególności wyższe dane dotyczące konsumpcji są prognozowane w drugim kwartale. W drugiej połowie 2021 r. spodziewany jest nawet niewielki spadek. Średnie spożycie na mieszkańca wynosi 23,6 kg na mieszkańca USA. Eksport wieprzowiny jest sklasyfikowany o 1,7% niżej, do 3,25 mln ton w porównaniu z rokiem 2020. Głównym powodem jest zmniejszona sprzedaż w Chinach ze względu na rosnącą tam samozasilanie. Według szacunków USDA ceny świń powinny pozostać poniżej poziomu 1 € / kg. W pierwszej połowie roku przewiduje się pewne ożywienie na poziomie ostatniego kwartału 2020 r., ale w ostatnim kwartale 2021 r. spodziewany jest ponowny gwałtowny spadek cen.
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę Po długim procesie, który rozpoczął się w 2018 roku, Peru otworzyło swój rynek na hiszpańskie mięso wieprzowe i produkty uboczne z certyfikatem weterynaryjnym. Oznacza to, że hiszpańscy przetwórcy mogą eksporto...
Czytaj więcejNiemcy- 650 000 świń gotowych do uboju
Zatłoczenie trzody chlewnej ponownie wzrosło z powodu ponownego ograniczenia wydajności uboju z powodu pozytywnych testów koronowych wśród pracowników rzeźni. W zeszłym tygodniu osiągnięto 650 000 świń gotowych do uboju. ISN: W następnych kilku tygodniach, właśnie dzięki szero...
Czytaj więcejObawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin
Testy chiÅ„skich dostaw mrożonej żywnoÅ›ci pod kÄ…tem ryzyka wystÄ…pienia wirusów, a także poprawa liczby krajowych Å›wiÅ„ mogÄ… spowodować spadek importu miÄ™sa nawet o 30% w przyszÅ‚ym roku. DÅ‚ugie i uciążliwe procedury testowe zwiÄ™kszajÄ… ryzyko dla importerów miÄ™sa, skÅ‚aniajÄ...
Czytaj więcejJBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie
Gwałtowny wzrost liczby przypadków Covid-19 zaczyna wpływać na amerykańskie operacje przetwórstwa mięsa, stanowiąc kolejne potencjalne zagrożenie dla łańcuchów dostaw żywności, które zostały przerwane na wczesnych etapach pandemii. JBS SA, największy na świecie dostawca m...
Czytaj więcejNiemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE
Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE po chiÅ„skim zakazie W poÅ‚owie wrzeÅ›nia w populacji dzików w Niemczech potwierdzono pierwsze przypadki afrykaÅ„skiego pomoru Å›wiÅ„ (ASF). W odpowiedzi, główny kraj eksportowy, Chiny, wprowadziÅ‚y zakaz importu wieprzowiny z caÅ...
Czytaj więcej