Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
2020-09-03 09:12:01
zagraniczne
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego.
Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zwłaszcza do Azji Południowo-Wschodniej. Oczekuje się, że całkowita ilość wywieziona przekroczy w tym roku 100 tysięcy ton. Jest to produkcja z około 40,000 2 macior lub około 100,000% całego stada. Wzrost jest dobrą wiadomością dla producentów, ale przy ciągłej ekspansji (znacznie ponad XNUMX XNUMX loch w trakcie budowy) do utrzymania ceny będzie potrzebny większy eksport i lokalna konsumpcja.
Rosja nadal liczy na zezwolenie na eksport do Chin. Rosja i Chiny dzielą 4,209 granic lądowych. Pod względem geograficznym Rosja jest idealnie położona, aby dostarczać znaczne ilości wieprzowiny do Chin. Jako największy na świecie eksporter pszenicy, ma zasoby potrzebne do produkcji znacznie większej ilości wieprzowiny (i innych białek zwierzęcych). Główną przeszkodą jest oczywiście ASF, którego Chiny nie zaakceptują. Rzeczywistość jest taka, że Rosja ma dziś ograniczone dostawy wieprzowiny na eksport. Dzisiejsze decyzje handlowe wydają się być w większości polityczne i pozbawione dużej ilości logiki i ekonomicznych reguł podaży i popytu.
Obecny wzrost cen jest napędzany przez lokalny popyt. Covid znacznie ograniczył podróże zagraniczne Rosjan. Rosyjskie destynacje wakacyjne są pełne i wiele z nich pozostaje w domach. Rząd dał również 20,000 266 rubli (16 dolarów) na każde dziecko poniżej 4 roku życia. Zwiększyło to lokalną konsumpcję, a tym samym cenę. Rosja, pomimo zajmowania XNUMX miejsca na świecie pod względem łącznej liczby przypadków, nie widziała skrajności pod względem blokad i wewnętrznych ograniczeń podróżowania, poza zamknięciem szkół i przez pewien czas restauracji, w codziennym życiu rosjan niewiele się zmieniło.
Prognozy dla świń
Perspektywa handlarzy świniami To był kolejny dobry tydzień dla przemysłu wieprzowego, ponieważ kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę osiągnęły maksimum od 8,5 miesiąca, a ogólna postawa techniczna stała się bardziej optymistyczna dla cen. Sugeruje to, że w najbliższym czasi...
Czytaj więcejOżywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Chinach wykazuje oznaki ożywienia Według obliczeń Reutera produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale wzrosła o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8,4 miliona ton, co wskazuje na pierwsze oznaki ożywienia u największego światowego producenta. Wzrost...
Czytaj więcejNOWOŚCI RYNKOWE dla wieprzowiny- analiza rynku
Produkcja wieprzowiny Chiny: USDA spodziewa się przywrócenia produkcji w 2021 r. po najniższym punkcie z 2020 r. Prognoza produkcji dla Chin w 2021 r. nadal jednak jest daleka od poziomu z 2018 r., kiedy kraj ten ucierpiał z powodu Afrykańskiego pomoru świń. UE i USA: USDA spodziew...
Czytaj więcejOptymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny Odnowiony optymizm co do handlu jest jasnym punktem dla sektora wieprzowiny w USA po znacznym spowolnieniu przez całe lato, powiedział Will Sawyer, główny ekonomista ds. Białka zwierzęcego w Dziale Wymiany W...
Czytaj więcejChińskie hurtowe ceny wieprzowiny spadają pomimo decyzji o zakazie importu do Niemiec
Mimo że Chiny nie akceptują już niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru świń w niemieckim stadzie świń, hurtowe ceny wieprzowiny w tym kraju spadły zgodnie z ostatnimi danymi chińskiego Ministerstwa Rolnictwa. Szacunki wskazują, że obecnie Chiny zaspokajają około...
Czytaj więcej