Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Najnowszy raport US Hog and Pig
Najnowszy raport US Hog and Pig spełnia oczekiwania analityków, mówi AFBF Raport US June Hog and Pig zawiera niewiele niespodzianek według analizy przeprowadzonej przez American Farm Bureau Federation (AFBF). W zeszłym tygodniu Krajowa Służba Statystyki Rolniczej US...
Czytaj więcejBrazylia - wzrost ceny kukurydzy
Brazylijscy producenci wieprzowiny wybierają pszenicę, gdy ceny kukurydzy rosną Producenci trzody chlewnej i drobiu w Brazylii kupowali pszenicę zamiast kukurydzy, aby uniknąć wyższych kosztów żywienia. Powodem jest bardzo wysoka cena kukurydzy, która stanowi podstawę w paszy dla zw...
Czytaj więcejKontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach
Kontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach osiągają cotygodniowe minimum, ponieważ duża podaż waży na cenach Kontrakty terminowe na świnie na Dalian Commodity Exchange spadły o 3,5% do 18,595 juanów (2 869,02 USD) za tonę na zakończenie piątkowej popołudniowej sesji giełdo...
Czytaj więcejNadal tanie tuczniki. Jakie prognozy na najbliższe tygodnie?
Na razie nie ma większych szans na podwyżki cen tuczników. Te, niestety w ostatnich dniach tylko spadały i to mimo braku wyraźnych impulsów zza Odry. Ale tak to już jest, u nas świnie tanieją zarówno wtedy gdy w Niemczech są obniżki ale również wtedy gdy tam ceny się nie zmieniają...
Czytaj więcejStany Zjednoczone i Wielka Brytania zawiesiły spór handlowy – oto, co to oznacza dla brytyjskiego sektora rolnego
Analiza rynku przeprowadzona przez dr Phila Hadleya z AHDB pokazuje, co zawieszenie ceÅ‚ może oznaczać dla żywnoÅ›ci i rolnictwa w Wielkiej Brytanii. Niedawno ogÅ‚oszono, że osiÄ…gniÄ™to porozumienie miÄ™dzy WielkÄ… BrytaniÄ… a USA w sprawie tymczasowego zawieszenia ceÅ‚ naÅ‚ożonych na rÃ...
Czytaj więcej