Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Rosja przekracza próg 1 miliarda dolarów eksportem wieprzowiny
Rosja przekracza próg 1 miliarda dolarów eksportem wieprzowiny W pierwszej połowie 2020 roku Rosja wyeksportowała 88 000 ton wieprzowiny, o 96% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Yuri Kovalev, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP), przedstawi...
Czytaj więcej„2021 będzie trudnym rokiem”: Rynek wieprzowiny, wołowiny i drobiu w Europie
Przemysł powinien być przygotowany na „ogromny globalny krach finansowy”, mówi dyrektor Gira Meat Rupert Claxton, który nie spodziewa się, że rynki wieprzowiny, wołowiny i drobiu powrócą do poziomów sprzed COVID w przyszłym roku. COVID-19 całkowicie zrujnował przemysł mi...
Czytaj więcejRośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego. Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zw...
Czytaj więcej75-te ognisko ASF w Polsce
Prace polowe jeszcze się nie zakończyły, a już mamy 75 ognisk ASF w Kraju. W ubiegłym roku o tej porze było ich 45. Główny Lekarz Weterynarii poinformował w komunikacie o wyznaczeniu 75 ogniska ASF w 2020 r. u świń w gospodarstwie, w którym utrzymywano 48 świń, położonym w miejsc...
Czytaj więcejBrytyjscy eksporterzy spodziewają się wysokiej sprzedaży do Chiny
Brytyjscy eksporterzy wieprzowiny prognozują, że wysoki popyt z Chin utrzyma się w 2020 r., między innymi po tym, jak kraj został szczególnie mocno dotknięty wirusem, który zabija świnie na całym świecie. Wieprzowina jest zdecydowanie najpopularniejszym mięsem w Chinach, niestety...
Czytaj więcej