Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń? Ponieważ Covid-19 nadal stanowi problem, rośnie również liczba zapowiadanych serii seminariów internetowych. Trouw Nutrition oraz Jyga Technologies ogłosiły serię webinariów o treści technicznej. Pierwsze prosię urod...
Czytaj więcejChiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy
Chiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy Chiny mają zamiar rozpocząć wielomiliardowy projekt, aby prawie podwoić produkcję wieprzowiny w Argentynie w ciągu najbliższych 4 lat. Udostępniło to Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Handlu Międzynarodowego i Kultu Argentyny...
Czytaj więcejCovid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin
Covid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin Największa ubojnia w Niemczech w Rheda-Wiedenbrück, należąca do Tönnies, otrzymała aprobatę, aby wznowić eksport wieprzowiny do Chin. Handel został zawieszony z powodu ograniczeń Covid-19. Rzeźnia w Tönnies otrzymała pozwol...
Czytaj więcejCovid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA
Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA Główny producent trzody chlewnej w USA zamyka działalność ze względu na ekonomiczne skutki pandemii. Liczba świń utrzymywanych na farmach w USA jest sporna, a możliwość ubiegania się przez amerykańskich rolników o pomoc związaną...
Czytaj więcejBrazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano
Brazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano Gigant pakowania mięsa JBA SA osiągnął lepsze niż oczekiwano wyniki, osiągając zyski netto prawie dwukrotnie wyższe niż średnie szacunki analityków. Zyski netto JBS SA były w...
Czytaj więcej