Sierpień- sytuacja w Chinach
2020-08-11 15:27:50
zagraniczne
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych produktów, takich jak soja, kukurydza czy wieprzowina, pozostaną wysokie. Niedawne przypadki Covid-19 doprowadziły do ponownego nałożenia środków kwarantanny w dotkniętych regionach. Ożywienie w usługach gastronomicznych i konsumpcji instytucjonalnej będzie wolniejsze niż oczekiwano, jeśli wirus będzie odradzał się do końca 2020 i 2021 r. konsumenci będą nadal przenosić swoje wydatki na handel detaliczny żywnością, ponieważ spodziewają się przedłużającego się okresu niepewności finansowej.
Najważniejsze wydarzenia w sierpniu:
- Krajowe rynki nawozów i agrochemii pozostają słabe poza sezonem. Zła pogoda w południowych Chinach wpływa na konsumpcję i oczekuje się, że ceny pozostaną niskie z powodu nadpodaży i słabego popytu.
- Pomimo niedawnej eskalacji napięć między USA a Chinami, Chiny nadal kupują duże ilości amerykańskich produktów rolnych, zwłaszcza soi i kukurydzy.
- Ceny wieprzowiny odbiły się silnie w lipcu, głównie z powodu niedoborów dostaw. Oczekuje się, że ceny wieprzowiny będą się wahać na wysokim poziomie w sierpniu. Powodzie są dużym czynnikiem zmieniającym stada w nadchodzących miesiącach, ponieważ powodują większe ryzyko chorób.
- Ceny drobiu pozostają słabe, a popyt na drób prawdopodobnie nieznacznie się poprawi w drugiej połowie, ze względu na spodziewane ożywienie w gastronomii.
- Niepewność geopolityczna może w coraz większym stopniu skłonić Chiny do zwrócenia się ku wewnętrznemu wzrostowi podaży produktów mleczarskich.
- Zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne wymaga dłuższego czasu regeneracji, a zarówno wzrost dostaw żywności, jak i integracja online z offline są coraz szybsze.
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń? Ponieważ Covid-19 nadal stanowi problem, rośnie również liczba zapowiadanych serii seminariów internetowych. Trouw Nutrition oraz Jyga Technologies ogłosiły serię webinariów o treści technicznej. Pierwsze prosię urod...
Czytaj więcejChiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy
Chiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy Chiny mają zamiar rozpocząć wielomiliardowy projekt, aby prawie podwoić produkcję wieprzowiny w Argentynie w ciągu najbliższych 4 lat. Udostępniło to Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Handlu Międzynarodowego i Kultu Argentyny...
Czytaj więcejCovid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin
Covid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin Największa ubojnia w Niemczech w Rheda-Wiedenbrück, należąca do Tönnies, otrzymała aprobatę, aby wznowić eksport wieprzowiny do Chin. Handel został zawieszony z powodu ograniczeń Covid-19. Rzeźnia w Tönnies otrzymała pozwol...
Czytaj więcejCovid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA
Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA Główny producent trzody chlewnej w USA zamyka działalność ze względu na ekonomiczne skutki pandemii. Liczba świń utrzymywanych na farmach w USA jest sporna, a możliwość ubiegania się przez amerykańskich rolników o pomoc związaną...
Czytaj więcejBrazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano
Brazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano Gigant pakowania mięsa JBA SA osiągnął lepsze niż oczekiwano wyniki, osiągając zyski netto prawie dwukrotnie wyższe niż średnie szacunki analityków. Zyski netto JBS SA były w...
Czytaj więcej