Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
2020-09-03 09:12:01
zagraniczne
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego.
Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zwłaszcza do Azji Południowo-Wschodniej. Oczekuje się, że całkowita ilość wywieziona przekroczy w tym roku 100 tysięcy ton. Jest to produkcja z około 40,000 2 macior lub około 100,000% całego stada. Wzrost jest dobrą wiadomością dla producentów, ale przy ciągłej ekspansji (znacznie ponad XNUMX XNUMX loch w trakcie budowy) do utrzymania ceny będzie potrzebny większy eksport i lokalna konsumpcja.
Rosja nadal liczy na zezwolenie na eksport do Chin. Rosja i Chiny dzielą 4,209 granic lądowych. Pod względem geograficznym Rosja jest idealnie położona, aby dostarczać znaczne ilości wieprzowiny do Chin. Jako największy na świecie eksporter pszenicy, ma zasoby potrzebne do produkcji znacznie większej ilości wieprzowiny (i innych białek zwierzęcych). Główną przeszkodą jest oczywiście ASF, którego Chiny nie zaakceptują. Rzeczywistość jest taka, że ​​Rosja ma dziś ograniczone dostawy wieprzowiny na eksport. Dzisiejsze decyzje handlowe wydają się być w większości polityczne i pozbawione dużej ilości logiki i ekonomicznych reguł podaży i popytu.
Obecny wzrost cen jest napędzany przez lokalny popyt. Covid znacznie ograniczył podróże zagraniczne Rosjan. Rosyjskie destynacje wakacyjne są pełne i wiele z nich pozostaje w domach. Rząd dał również 20,000 266 rubli (16 dolarów) na każde dziecko poniżej 4 roku życia. Zwiększyło to lokalną konsumpcję, a tym samym cenę. Rosja, pomimo zajmowania XNUMX miejsca na świecie pod względem łącznej liczby przypadków, nie widziała skrajności pod względem blokad i wewnętrznych ograniczeń podróżowania, poza zamknięciem szkół i przez pewien czas restauracji, w codziennym życiu rosjan niewiele się zmieniło.
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni. W wyniku COVID-19 wydajność uboju zostaÅ‚a zmniejszona w kilku miejscach. Obecnie w wyniku wybuchu COVID-19 i wysokich temperatur, wielu dostawców Å›wiÅ„ rzeźnych zmniejszyÅ‚o zdolność ubojowÄ…. „JesteÅ›my w opÅ‚akanej sytuacji. Poza tym, Å...
Czytaj więcejSierpień- sytuacja w Chinach
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych ...
Czytaj więcejJak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach?
Jak zmieni siÄ™ produkcja wieprzowiny w najbliższych latach? Najważniejsza jest elastyczność. Åšwiat wkroczyÅ‚ już w bardzo aktywny okres, w którym nieÅ‚atwo jest przewidzieć seriÄ™ wydarzeÅ„ zarówno w trakcie ich trwania, jak i niedÅ‚ugo przed ich nastÄ…pieniem. Tajemnica tego, co siÄ...
Czytaj więcejPodsumowanie lipca: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie lipca: co nowego w świecie świń? W globalnej branży trzody chlewnej był to czas przejęć i współpracy. Hiszpański producent sprzętu do hodowli zwierząt Rotecna stanie się częścią duńskiego Skiold, a także planowane jest przejęcie Bayer Animal Health przez Elanco. K...
Czytaj więcejRabobank: Niepewności w branży wieprzowej
Rabobank: Więcej niepewności w branży wieprzowej na całym świecie Światowy bank agrobiznesu Rabobank skorygował swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. W głównych krajach produkujących ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank spodziewa się nies...
Czytaj więcej