Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
2020-09-29 10:00:59
zagraniczne
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni. W wyniku COVID-19 wydajność uboju została zmniejszona w kilku miejscach. Obecnie w wyniku wybuchu COVID-19 i wysokich temperatur, wielu dostawców świń rzeźnych zmniejszyło zdolność ubojową. „Jesteśmy w opłakanej sytuacji. Poza tym, ...
Czytaj więcejSierpień- sytuacja w Chinach
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych ...
Czytaj więcejJak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach?
Jak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach? Najważniejsza jest elastyczność. Świat wkroczył już w bardzo aktywny okres, w którym niełatwo jest przewidzieć serię wydarzeń zarówno w trakcie ich trwania, jak i niedługo przed ich nastąpieniem. Tajemnica tego, co si...
Czytaj więcejPodsumowanie lipca: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie lipca: co nowego w świecie świń? W globalnej branży trzody chlewnej był to czas przejęć i współpracy. Hiszpański producent sprzętu do hodowli zwierząt Rotecna stanie się częścią duńskiego Skiold, a także planowane jest przejęcie Bayer Animal Health przez Elanco. K...
Czytaj więcejRabobank: Niepewności w branży wieprzowej
Rabobank: Więcej niepewności w branży wieprzowej na całym świecie Światowy bank agrobiznesu Rabobank skorygował swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. W głównych krajach produkujących ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank spodziewa się nies...
Czytaj więcej