Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta
2022-02-15 09:56:40
krajowe
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl ruszyła pomoc dla rolników:
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
O pomoc mogą ubiegać się rolnicy spełniający kryterium mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa, w których gospodarstwach w okresie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r. urodziło się lub urodzi minimum 10 prosiąt. Oznakowanie tych prosiąt musi być zgłoszone do ARiMR do 15 kwietnia 2022 r. Pomoc przysługuje tym producentom, którzy na dzień 15 listopada 2021 r. prowadzili gospodarstwo, w którym były utrzymywane świnie.
Wysokość wsparcia wynosi 1000 zł do każdych 10 sztuk świń (prosiąt), jednak nie więcej niż 500 tys. zł dla jednego producenta trzody chlewnej.
Producent świń może złożyć więcej niż jeden wniosek dotyczący świń urodzonych w jego gospodarstwie w terminie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r., których oznakowanie zostało zgłoszone Agencji do 15 kwietnia 2022 r., przy czym o pomoc do danej sztuki można wnioskować tylko jeden raz.
Wnioski przyjmują biura powiatowe Agencji w terminie od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. Można je złożyć osobiście, przesłać za pośrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP lub nadać przesyłką rejestrowaną w placówce Poczty Polskiej. O terminowości złożenia wniosku decyduje data jego wpływu do biura powiatowego.
źródło i zdjęcie: https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rolnikow-utrzymujacych-lochy-i-prosieta--mozna-skladac-wnioski-o-pomoc
Główne niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, związane z ASF i Covid-19
Afrykański pomór świń pozostaje dominującym problemem w globalnym białku zwierzęcym - tak jak miało to miejsce od 2018 r. Covid-19 dodatkowo zaburza perspektywy, ograniczając produkcję, konsumpcję i handel. ASF nadal ma największy wpływ na światowe rynki wieprzowiny i nadal wpły...
Czytaj więcejChiny: Nowy wirus grypy
Chiny: Nowy wirus grypy może przenosić się ze świń na ludzi. Wirus grypy, obecny u świń w Chinach od 2016 r., może przenosić się na ludzi. Chociaż transmisja z człowieka na człowieka nie została (jeszcze) udowodniona, wirus jest opisany jako posiadający „wszystkie podstawowe c...
Czytaj więcejASF Nigeria
ASF Nigeria: Lęk przed śmiercią 1 miliona świń Nie tylko kraje azjatyckie i europejskie walczą z afrykańskim pomorem świń (ASF). Istnieją obawy, że w Nigerii prawie milion świń padło z powodu ASF, po bezprecedensowym wybuchu, który zniszczył źródła utrzymania tysięcy rolnik...
Czytaj więcejPodsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń?
Podsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń? W czerwcu 2020 r.wprowadzono wiele innowacji dla świń - od dodatków po aplikacje i od wydarzeń po enzymy. Ponadto więcej loch hodowlanych odbyło długą podróż do Chin. Przeczytaj o tym wszystko w aktualizacji biznesowej dla branży ...
Czytaj więcejCovid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy? Rząd federalny Stanów Zjednoczonych stwierdził w tym tygodniu, że przetwórstwo świń prawie powróciło do poziomów w 2019 r., a drugi tydzień z rzędu liczba zabitych świń w USA przekroczyła liczbę zab...
Czytaj więcej