Animex Foods ma nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne
2021-04-28 09:26:22
krajowe
Pod Ostródą powstało nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne Animeksu. – Dzięki niemu będziemy mogli zwiększyć możliwości operacyjne pobliskiego zakładu oraz poprawić efektywność łańcucha dostaw – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor ds. public i government relations Animex Foods.
Nowy budynek Animeksu ma powierzchnię 10 153 mkw. – Kluczowa jest bliskość naszych dostawców oraz natychmiastowy dostęp do drogi ekspresowej S7 (Warszawa-Gdańsk), a tym samym portu morskiego w Trójmieście. Zgodnie z przyjętą strategią ok. 30 proc. rocznych przychodów firmy pochodzi z eksportu, realizowanego m.in. do krajów Unii Europejski oraz Wielkiej Brytanii, a także USA czy Wietnamu – wyjaśnia Łukasz Dominiak.
Budynek został przekazany firmie Animex Foods z końcem marca br. – Mimo trwającej pandemii i sroższej niż ostatnio zimy, udało się nam go ukończyć w terminie. Obiekt wymagał spełnienia wysokich norm technicznych oraz pozyskania certyfikatów potwierdzających, że przechowywana tutaj żywność będzie bezpieczna – tłumaczy Marek Foryński, BTS Managing Director w Panattoni.
Najnowsza inwestycja ma wzmocnić dalszy rozwój Animex Foods i poprawić jego konkurencyjność. Firma jest liderem na rynku mięsa wieprzowego, drobiu i przetworzonych produktów mięsnych w Polsce. Należą do niego takie marki jak Krakus, Morliny, czy Berlinki. Od 1999 roku Animex Foods jest częścią międzynarodowego giganta branży spożywczej Smithfield Foods, a od 2013 roku WH Group - największego na świecie producenta wieprzowiny.
Testowanie mięsa w Chinach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych
Testowanie mięsa w chińskich portach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych Chiny rozpoczęły testowanie całego importowanego mięsa na koronawirusa. Działania te stwarzają zagrożenie zawalenia się handlu między największymi producentami wieprzowiny, szkodząc przy tym...
Czytaj więcejRekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19
Rekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19 Podczas gdy kryzys koronawirusowy wprowadził Europę w stan gotowości, duńska korona zakończyła najsilniejszy jak dotąd sześciomiesięczny okres w historii Grupy. Zysk netto wzrósł o 46%, blisko 1,4 mld DKK. Zadowolenie z najlepszych w...
Czytaj więcejSpadek produkcji mięsa w 2020 roku
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r. Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek. Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że...
Czytaj więcejCovid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii
Covid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii Jak radzi sobie Hiszpania, która zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji trzody chlewnej, w odniesieniu do Covid-19? Kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych p...
Czytaj więcejRosja przyjmuje nową globalną rolę w branży wieprzowej
Rosja przyjmuje nową globalną rolę w wieprzowinie Przez dziesięciolecia po rozpadzie Związku Radzieckiego Rosja była jednym z największych importerów na światowym rynku wieprzowiny. Te czasy już minęły, ponieważ rosyjski przemysł trzody chlewnej nie tylko zapewnił samowystarczalno...
Czytaj więcej