Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Chiński Techbank buduje największą w Azji rzeźnię świń
Chiński Techbank buduje największą w Azji rzeźnię świń Techbank Food, szósty największy producent trzody chlewnej w Chinach, rozpoczął budowę rzeźni świń o rocznej wydajności 5 milionów sztuk w Fuyang, w prowincji Anhui, w centrum Chin. Według firmy będzie to największa rz...
Czytaj więcejZaległości w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją
Covid-19: Zaległości świń w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją. Gdy amerykańskie zakłady pakowania walczą z historycznym zaleganiem świń, eutanazja trwa. Małe rzeźnie są również zaległe w przetwórstwie trzody chlewnej do przyszłego roku, jednocześnie rośnie popyt w ...
Czytaj więcejASF Polska: Wirus wydaje się być nie do powstrzymania.
ASF Polska: Wirus wydaje się być nie do powstrzymania. W Polscee afrykański pomór świń nadal rozprzestrzenia się stosunkowo szybko i wydaje się nie do powstrzymania. To był jeden z przekazów udostępnionych podczas seminarium internetowego na temat rozprzestrzeniania się afrykańsk...
Czytaj więcejPodsumowanie maja: Co nowego w świecie świń?
Podsumowanie maja: Co nowego w świecie świń? Covid-19 odgrywa dużą rolę w aktualizacji biznesowej tego miesiąca. Oczywiście nie można zorganizować kilku wydarzeń. Jednak kilka firm chce skupić się na tym, co jest możliwe. W maju wprowadzono również różne innowacje dla świń. ...
Czytaj więcejLiczba świń na świecie w 2020 r.
Liczba świń na świecie w 2020 r. według kraju W kwietniu 2020 r. Chiny były domem dla największej liczby świń w dowolnym kraju z 310,41 mln sztuk. W tym roku Unia Europejska i Stany Zjednoczone zajęły drugie i trzecie miejsce na liście, odpowiednio ponad 148 i 78 milionów głów. ...
Czytaj więcej