Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta
2022-02-15 09:56:40
krajowe
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl ruszyła pomoc dla rolników:
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
O pomoc mogą ubiegać się rolnicy spełniający kryterium mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa, w których gospodarstwach w okresie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r. urodziło się lub urodzi minimum 10 prosiąt. Oznakowanie tych prosiąt musi być zgłoszone do ARiMR do 15 kwietnia 2022 r. Pomoc przysługuje tym producentom, którzy na dzień 15 listopada 2021 r. prowadzili gospodarstwo, w którym były utrzymywane świnie.
Wysokość wsparcia wynosi 1000 zł do każdych 10 sztuk świń (prosiąt), jednak nie więcej niż 500 tys. zł dla jednego producenta trzody chlewnej.
Producent świń może złożyć więcej niż jeden wniosek dotyczący świń urodzonych w jego gospodarstwie w terminie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r., których oznakowanie zostało zgłoszone Agencji do 15 kwietnia 2022 r., przy czym o pomoc do danej sztuki można wnioskować tylko jeden raz.
Wnioski przyjmują biura powiatowe Agencji w terminie od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. Można je złożyć osobiście, przesłać za pośrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP lub nadać przesyłką rejestrowaną w placówce Poczty Polskiej. O terminowości złożenia wniosku decyduje data jego wpływu do biura powiatowego.
źródło i zdjęcie: https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rolnikow-utrzymujacych-lochy-i-prosieta--mozna-skladac-wnioski-o-pomoc
Minister Rolnictwa o pomocy dla rynku wieprzowiny po ostrych spadkach cen
Minister Ardanowski w swoim wystąpieniu podkreślił, że przygotowane przez Komisję Europejską działania dla wsparcia niektórych rynków (mleka i mięsa) są niewystarczające. Pomoc ta jest zbyt mała co do kwoty i zakresu sektorów objętych wsparciem. Potrzebne są dalsze działania w in...
Czytaj więcej60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin
60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin. Eksport do Chin wzrósł o 77% i stanowi 60% całkowitego eksportu europejskich produktów wieprzowych. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy tego roku europejski eksport wieprzowiny nadal rósł w stosunku do...
Czytaj więcejEksport mięsa w USA
Eksport mięsa w USA rośnie, mimo że przemysł stara się zaspokoić popyt krajowy z powodu wybuchów koronawirusa w zakładach przetwórczych, w których zachorowało setki pracowników. Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na r...
Czytaj więcejTransgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF
Transgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF Wkrótce rozpoczną się w Niemczech próby obserwowania postępu w transgenicznych świniach z komórkami odpornościowymi wykazującymi oporność na ASFv. Pierwotnie w maju zaplanowano testy na świnie pod ką...
Czytaj więcejCzy przygotowałeś plan awaryjny dla swojej farmy?
Kryzys wywołany pandemią COVID-19 i nadzwyczajne środki podejmowane w wielu krajach mogą wpływać na rozwój produkcji trzody chlewnej. Chcemy zapewnić szereg praktycznych środków ukierunkowanych na dwa obszary działania: Środki zapobiegawcze mające na celu ochronę zdrowia pr...
Czytaj więcej