Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach. Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominaj...
Czytaj więcejSzansa poprawy w branży wieprzowiny
Najgorsze jest już za nami, ponieważ w branży wieprzowej istnieje szansa poprawy. To był trudny okres dla branży wieprzowej. Sytuacja ulega zmianie przez zwiększenie rzezi. Pandemia COVID-19 uderzyła w producentów wieprzowiny przez co popyt zmalał i zamknięto wiele dużych...
Czytaj więcejSposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń
Nowe badanie podkreśla najskuteczniejsze sposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Podczas gdy kraje takie jak Dania budują ściany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, nowy model matematyczny zidentyfikował dwie skuteczne taktyki. Zespół naukowców ...
Czytaj więcejWpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.
Kryzys Covid-19 mocno uderza w produkcję trzody chlewnej w USA. Producenci wieprzowiny w USA i Kanadzie borykają się z bezpośrednimi problemami związanymi z Covid-19, ponieważ nie mają miejsca zbytu dla tuczników. Niektórzy powrócili do uboju lub aborcji, ponieważ ich chlewnie...
Czytaj więcejASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej
ASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej. 450 ferm trzody chlewnej w województwie wielkopolskim zostało zablokowanych z powodu pojawienia się ASF na zachodzie kraju. Wszystkie miejsca znajdują się wokół farmy zajmującej się ubojem, w której niedawno odkryto afrykański pomór ś...
Czytaj więcej