Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach. Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominaj...
Czytaj więcejSzansa poprawy w branży wieprzowiny
Najgorsze jest już za nami, ponieważ w branży wieprzowej istnieje szansa poprawy. To był trudny okres dla branży wieprzowej. Sytuacja ulega zmianie przez zwiększenie rzezi. Pandemia COVID-19 uderzyła w producentów wieprzowiny przez co popyt zmalał i zamknięto wiele dużych...
Czytaj więcejSposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń
Nowe badanie podkreśla najskuteczniejsze sposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Podczas gdy kraje takie jak Dania budują ściany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, nowy model matematyczny zidentyfikował dwie skuteczne taktyki. Zespół naukowców ...
Czytaj więcejWpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.
Kryzys Covid-19 mocno uderza w produkcję trzody chlewnej w USA. Producenci wieprzowiny w USA i Kanadzie borykają się z bezpośrednimi problemami związanymi z Covid-19, ponieważ nie mają miejsca zbytu dla tuczników. Niektórzy powrócili do uboju lub aborcji, ponieważ ich chlewnie...
Czytaj więcejASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej
ASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej. 450 ferm trzody chlewnej w województwie wielkopolskim zostało zablokowanych z powodu pojawienia się ASF na zachodzie kraju. Wszystkie miejsca znajdują się wokół farmy zajmującej się ubojem, w której niedawno odkryto afrykański pomór ś...
Czytaj więcej