Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
ASF a Covid-19
„Wielka niewiadoma”, to etykieta, która doskonale pasuje do panującego wirusa Covid-19. Istnieją pewne uderzające podobieństwa między wybuchem Covid-19 a afrykańskim pomorem świń. Kto by pomyślał - nagłówki objął inny wirus. Już nie afrykański pomór świń dominuje w kolu...
Czytaj więcejPodsumowując luty: Co nowego w świecie świń?
Podsumowując luty: Co nowego w świecie świń? Luty 2020 był niezwykłym miesiącem, w którym nowy koronawirus wywołał nerwowość na rynkach międzynarodowych. Jednak to afrykański pomór świń, spowodował, że niektóre firmy osiągnęły spore zyski. Biomin: Zootechniczna auto...
Czytaj więcejŚwinie kwitną na białku z traw koniczyny
Świnie kwitną na białku z traw koniczyny Eksperymenty przeprowadzone na duńskim Uniwersytecie Aarhus wykazały, że zielone białko ekstrahowane z trawy koniczyny jest bardzo przydatną dietą dla świń. Dotyczyło to zarówno dobrostanu świń, wzrostu, wykorzystania pasz, jak i jakości...
Czytaj więcejObiecująca szczepionka przeciw ASF
Według American Society for Microbiology nowa szczepionka na afrykański pomór świń (ASF) wydaje się być znacznie bardziej skuteczna niż szczepionki opracowane wcześniej. Chociaż nie ma komercyjnie dostępnej szczepionki przeciwko ASF, śmiertelnemu wirusowi świń niszczącemu przemysł...
Czytaj więcejKoronawirus zakłóca produkcję wieprzowiny i połączenia transportowe w Chinach.
Koronawirus zakłóca produkcję wieprzowiny i połączenia transportowe w Chinach. Chiny przyznają zwolnienia celne 696 amerykańskim towarom, w tym wieprzowinie i soi, udzielą zwolnień z ceł odwetowych nałożonych na 696 towarów amerykańskich, co stanowi jak dotąd najbardziej znaczą...
Czytaj więcej