Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Polski przemysł przetwórczy wymaga skuteczniejszej kontroli ASF
Polski przemysł przetwórczy wymaga skuteczniejszej kontroli ASF Obecne środki przeciw afrykańskiemu pomorowi świń (ASF) nie wspierają wystarczająco polskiego przemysłu przetwórczego i powiązanych sektorów gospodarki. W liście do premiera Mateusza Morawieckiego, Krajow...
Czytaj więcejAktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku...
Czytaj więcejWieprzowina IV kwartał 2019 r. - Producenci zachowują ostrożność przy ekspansji.
Światowe ceny wieprzowiny nadal rosną, ponieważ niedobory nasilają konkurencję o kurczącą się podaż, zgodnie z IV kwartałem wieprzowiny 2019 r. W niektórych regionach ceny wieprzowiny osiągnęły rekordowy poziom, a bariery handlowe nadal ograniczają wzrost w USA i Kanadzie. Ceny ...
Czytaj więcejCo nowego w świecie świń?
Co nowego w świecie świń? Coraz częściej firmy ujawniają swoje rozwiązania w walce z afrykańskim pomorem świń. Różne firmy podjęły działania, aby przedstawić swoją rolę w zakresie poprawy rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa biologicznego. Składnik keminowy: przeciwko ASF...
Czytaj więcej