Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej
ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej w Chinach. Cena wieprzowiny na całym świecie wzrośnie, przez epidemię śmiertelnego wirusa ogarniającego Chiny i sąsiednie kraje, wymagając przy tym ubój milionów zwierząt. Eksperci twierdzą, że epidemia afrykańskiego pomoru świń ...
Czytaj więcejWpływ ASF na konsumpcję wieprzowiny w Chinach
Według naszych szacunków konsumpcja wieprzowiny w Chinach spadła od 10% do 15%, co wynika z obaw o bezpieczeństwo żywności. Poziom zmian konsumpcji różni się znacznie w zależności od działu dystrybucji. Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją i trendami, c...
Czytaj więcejKoszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA?
Koszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA? Rabobank w drugiej połowie roku spodziewa się wzrostu kosztu żywności w USA, ponieważ po wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF), ceny mięs znajdą się pod wpływem silniejszego popytu eksportowego. Ceny...
Czytaj więcejŚwiatowa mapa handlu wieprzowiną 2018
Światowy handel wieprzowiną staje się coraz bardziej złożony i konkurencyjny. Światowa mapa wieprzowiny Rabobank pokazuje globalną produkcję i konsumpcję wieprzowiny oraz zakres największych transakcji handlu wieprzowiną na całym świecie. Przepływy handlowe nadal się zmieniają,...
Czytaj więcej