Dramatyczny wzrost eksportu wieprzowiny z USA do Chin
2020-07-21 11:55:55
zagraniczne
Pomimo sporu, Stany Zjednoczone zajmują czołowe miejsce wśród eksporterów wieprzowiny do Chin
Stany Zjednoczone czerpią korzyści z pierwszego porozumienia handlowego z Chinami w zakresie eksportu wieprzowiny, pomimo trwającego sporu politycznego między tymi dwoma narodami. Z danych Chińskiej Służby Celnej wynika, że w ciągu pierwszych 5 miesięcy 2020 roku kraj zaimportował 1,68 mln ton wieprzowiny, czyli o 156% więcej niż rok wcześniej. Największym źródłem importu były Stany Zjednoczone, które wyniosły 333 445 ton, następnie Hiszpania (300 136 ton) i Niemcy (239 637 ton). Pozostałe kraje z pierwszej dziesiątki eksportujących wieprzowinę do Chin to Brazylia (155.818 ton), Dania (151.108 ton), Kanada (134.015 ton), Holandia (126.208 ton), Chile (57.420 ton), Francja (48.634 ton) i UK (43 896 ton).
Na chińskim rynku wieprzowiny pojawiło się również 5 nowicjuszy, a mianowicie Argentyna, Włochy, Szwajcaria, Kostaryka i Belgia.
Całoroczny eksport Stanów Zjednoczonych do Chin może osiągnąć 1 milion ton. Eksport wieprzowiny z USA do Chin odnotował dramatyczny wzrost o 531% w ciągu pierwszych 5 miesięcy, aw tym samym okresie 2019 r. zajął piąte miejsce wśród głównych źródeł.Dr Zhu Zengyong, główny analityk ds. Handlu mięsem w chińskim ministerstwie rolnictwa, powiedział: „Stany Zjednoczone czerpią korzyści z pierwszej fazy umowy handlowej z Chinami, która może zwiększyć łączny eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych w tym roku do około 1 miliona ton”.
US: Również największy eksporter podrobów wieprzowych. Stany Zjednoczone stały się również największym eksporterem podrobów wieprzowych do Chin w tym roku, a ich wielkość wyniosła 100 410 ton w okresie od stycznia do maja, czyli o 85% więcej niż rok do roku. Stany Zjednoczone są zmotywowane do zwiększania eksportu wieprzowiny dzięki rosnącej produkcji, podczas gdy ich ceny są dość konkurencyjne na rynku globalnym, twierdzi dr Zhu. Z kolei Kanada traci swój udział w rynku w Chinach. Jego pozycja w eksporcie wieprzowiny spadła na szóste miejsce z trzeciego w tym okresie, podczas gdy eksport podrobów spadł o 32%.
Meksyk odnotowuje największy wzrost eksportu wieprzowiny do Chin. W przeciwieństwie do krajów europejskich, które mają stosunkowo stabilną pozycję w eksporcie wieprzowiny do Chin, więcej krajów w Ameryce agresywnie przejmuje rynek. Meksyk, tradycyjny importer wieprzowiny na świecie, odnotował najwyższy wzrost eksportu w ciągu 5 miesięcy 2020 roku. Dostarczył 34 439 ton wieprzowiny do Chin, o 1360% więcej niż rok wcześniej i plasuje się na jedenastym miejscu wśród dostawców.
„Nawet importer netto może dużo eksportować po wzroście produkcji, co świadczy również o tym, że rynek chiński jest dość opłacalny i atrakcyjny” - powiedział dr Zhu, dodając, że Argentyna ma również potencjał do zwiększenia eksportu. Ponieważ produkcja wieprzowiny w Chinach odbija się, a zaostrzona kontrola wirusów Covid-19 kosztuje więcej przesyłek, eksport do Chin spowolni w drugiej połowie 2020 r., A według dr Zhu spodziewany jest spadek od 2021 r.
Chiny importują szczyt, podczas gdy krajowa produkcja przyspiesza.
W pierwszej połowie 2020 r. import wieprzowiny w Chinach wyniósł 2,12 mln ton, przekraczając całoroczny rekord 2,11 mln ton w 2019 r. Chińskie ministerstwo rolnictwa spodziewa się, że w tym roku kraj zaimportuje dodatkowy 1 mln ton wieprzowiny, aby zagwarantować krajową podaż. Najnowsze dane z National Bureau of Statistics pokazują, że Chiny wyprodukowały 251 milionów świń w ciągu pierwszych 6 miesięcy, co oznacza spadek o 19,9% rok do roku, podczas gdy produkcja wieprzowiny spadła o 19,1% do około 20 milionów ton.
Przyspiesza odbudowa chińskiej produkcji trzody chlewnej. Władze powtórzyły, że ożywienie chińskiej produkcji świń nabiera tempa. Pod koniec czerwca w kraju hodowano 340 mln sztuk świń, o około 30 mln sztuk od początku roku, według ministerstwa rolnictwa. Stado stanowiło ekwiwalent 77% tego stada na koniec 2017 r., zanim Chiny zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń w 2018 r. Tymczasem pod koniec czerwca liczba loch hodowlanych w tym kraju wynosiła 36,29 mln sztuk, w tym 5,49 mln dodanych w pierwszej połowie. Stanowiło to również równowartość 81,2% tego na koniec 2017 roku.
„Czerwcowe stado loch hodowlanych wzrosło o 3,6% rok do roku, co jest pierwszym dodatnim wzrostem od kwietnia 2018 r., Który wskazuje na ważny zwrot w chińskim przemyśle trzody chlewnej” - podało ministerstwo w oświadczeniu.
ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej
ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej w Chinach. Cena wieprzowiny na całym świecie wzrośnie, przez epidemię śmiertelnego wirusa ogarniającego Chiny i sąsiednie kraje, wymagając przy tym ubój milionów zwierząt. Eksperci twierdzą, że epidemia afrykańskiego pomoru świń ...
Czytaj więcejWpływ ASF na konsumpcję wieprzowiny w Chinach
Według naszych szacunków konsumpcja wieprzowiny w Chinach spadła od 10% do 15%, co wynika z obaw o bezpieczeństwo żywności. Poziom zmian konsumpcji różni się znacznie w zależności od działu dystrybucji. Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją i trendami, c...
Czytaj więcejKoszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA?
Koszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA? Rabobank w drugiej połowie roku spodziewa się wzrostu kosztu żywności w USA, ponieważ po wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF), ceny mięs znajdą się pod wpływem silniejszego popytu eksportowego. Ceny...
Czytaj więcejŚwiatowa mapa handlu wieprzowiną 2018
Światowy handel wieprzowiną staje się coraz bardziej złożony i konkurencyjny. Światowa mapa wieprzowiny Rabobank pokazuje globalną produkcję i konsumpcję wieprzowiny oraz zakres największych transakcji handlu wieprzowiną na całym świecie. Przepływy handlowe nadal się zmieniają,...
Czytaj więcej