6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
2021-05-17 09:57:53
zagraniczne
Powszechne wyzwania zdrowotne stad dodają niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, od ponownego pojawienia się klasycznego pomoru świń (CSF) w Japonii i Brazylii po afrykański pomór świń (ASF) szalejący w niektórych częściach Azji i innych regionach. ASF niewątpliwie spowalnia wysiłki w zakresie odbudowy stada w Azji i zmienia oczekiwania handlowe dla reszty świata. Ponadto większe straty stad niż oczekiwano w Chinach i na Filipinach zwiększają prognozy branżowe dotyczące eksportu. Jednak analitycy ostrzegają, że rosnące koszty wysyłki i wyższe ceny wieprzowiny mogą ograniczyć sprzedaż. Ponadto na podaż świń w USA i Meksyku wpływają również choroby, takie jak zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) i wirus epidemicznej biegunki świń (PEDv). Oczekuje się, że wszystko to nadwyręży łańcuch dostaw w nadchodzących miesiącach, skutkując gwałtownie wyższymi cenami.
Cena paszy i składników pasz wzrosła średnio o 35% rok do roku, twierdzą analitycy. Ceny paszy są największym kosztem zmiennym dla większości producentów, więc regionalne różnice w dostępności paszy i dostaw rozsądnych alternatyw mogą spowodować radykalną zmianę w ekonomice produkcji, twierdzi Rabobank. Ponadto kraje, które polegają na importowanej paszy, są jeszcze bardziej narażone na globalne niedobory i zmienność cen. W Chinach przebudowa pieców i zwiększone komercyjne wykorzystanie paszy nadwyrężają globalny bilans. Chiński import kukurydzy wzrósł o 438% rok do roku, czyli około 20% całkowitego światowego handlu kukurydzą. Chińscy urzędnicy publikują wytyczne ograniczające włączenie kukurydzy i śruty sojowej do diety świń, jednocześnie zachęcając do większej lokalnej produkcji. Wielu producentów przechodzi na alternatywne pasze, ale te opcje są również ograniczone. Rabobank twierdzi, że chociaż w wielu systemach można zarządzać wyższymi kosztami paszy, niewątpliwie zmusi to producentów do skupienia się na konwersji paszy i może spowodować nieco mniejszą wagę marketingową na niektórych rynkach. Analitycy spodziewają się likwidacji stada i wolniejszego wzrostu produkcji.
Sprzedaż detaliczna wieprzowiny jest silna na większości rynków, ale wolniejsze ożywienie w gastronomii i posiłkach grupowych stanowi wyzwanie dla niektórych droższych i przetworzonych produktów wieprzowych. W krajach takich jak Japonia i w niektórych częściach Europy wprowadzane są nowe ograniczenia dotyczące spożywania posiłków i podróżowania, aby ograniczyć rosnącą liczbę przypadków COVID-19. Chociaż oczekuje się, że środki blokujące będą tymczasowe, powiedział Rabobank, powoduje to ciągłe zakłócenia w biznesie i turystyce. Sprzedaż wieprzowiny może również zmagać się ze wzrostem kosztów żywności i paliw. Rabobank spodziewa się, że sytuacja będzie gorsza w krajach, gdzie wolniej wychodzą z COVID-19 lub w których wyzwania gospodarcze występowały przed pandemią.
Import wieprzowiny do Chin w marcu nieznacznie wyprzedził oczekiwania, co oznacza wzrost o 22% rok do roku. Bieżące przepływy handlowe wspierają chiński import w górnej części szacunków Rabobanku od 3,5 do 5 milionów ton metrycznych wieprzowiny i mięsa odmianowego za cały rok, ale nadal są obarczone ciągłą niepewnością. Analitycy stwierdzili, że jest to prawdopodobnie odzwierciedleniem napiętego krajowego bilansu Chin i oczekiwań kupujących na droższą wieprzowinę w nadchodzących miesiącach. Eksport z wielu miejsc docelowych zwolnił w kwietniu z powodu sezonowego spadku popytu, narastających zakłóceń w transporcie i wynikających z nich wyższych kosztów, a także rosnących cen eksportowych wieprzowiny.
Analitycy zauważyli, że straty w stadach i wysiłki na rzecz ograniczenia produkcji podczas pandemii w 2020 r. oraz nowe wyzwania w 2021 r. pomogły spowolnić wzrost w większości regionów. Przyczynia się to do gwałtownego ożywienia cen i powrotu do rentowności. Rabobank twierdzi, że nawet przy jednych z najwyższych kosztów paszy od prawie ośmiu lat i stłumionym światowym handlu, przemysł ma stosunkowo dobrze zrównoważone dostawy i powinien być w stanie przetrwać "burzę". Analitycy oczekują, że ci, którzy mogą, wyjdą z tego cyklicznego niskiego poziomu bardziej odporni i przygotowani na silniejszy globalny popyt po pandemii.
Światowy sektor produkcji wieprzowiny pozostaje ostrożny. Przy ciągłych wyzwaniach związanych z podażą i ograniczonej widoczności popytu, branża zareagowała spowolnieniem wzrostu, a w niektórych przypadkach zmniejszeniem podaży. Ta lepsza równowaga umożliwi sektorowi osiągnięcie lepszych wyników finansowych niż początkowo oczekiwano. Chociaż istnieją obszary o większym stresie gospodarczym, takie jak Brazylia i Filipiny, Rabobank twierdzi, że działania branży powinny pomóc przywrócić równowagę dla produktów do końca roku. Wszystkie te czynniki wskazują na niewielką szybką ekspansję branży w odpowiedzi na odbicie w rentowności, czytamy w raporcie.
Dania tymczasowo „wolna od dzików”
Obecnie w Danii nie ma już dzików. I tak już niewielka populacja została całkowicie wyeliminowana, aby zapobiec wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, donosi Agra Europe (AgE). Ostatni zabity dzik Według Narodowej Agencji Przyrody w zeszłym tygodniu osta...
Czytaj więcejStabilna cena trzody chlewnej - VEZG wytrzymuje dużą presję ze strony firm rzeźnych
Sytuacja w zakresie ustalania cen na rynku trzody chlewnej jest obecnie niezwykle trudna, ponieważ rynek żywca i rynek mięsa nadal się od siebie oddalają. Podczas gdy świnie rzeźne można bez problemu sprzedawać, unijny rynek mięsa narzeka na duże ilości mięsa, co powoduje ogromną pr...
Czytaj więcejPrognoza USDA Ag: rynek zwierząt w Chinach i popyt na pasze – perspektywa długoterminowa
Chiński rynek zwierzęcy odgrywa ogromną rolę w napędzaniu globalnego popytu na pasze. Skład chińskiego importu przesuwa się w kierunku produktów o wyższej wartości, zwłaszcza mięsa. Nawet gdy Chiny wyjdą z afrykańskiego pomoru świń (ASF), pozostaną dużym importerem...
Czytaj więcejSmithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego...
Czytaj więcejASF w stadzie świń w woj. łódzkim
Rolnicy z pow. piotrkowskiego donoszą o podejrzeniu ogniska ASF w gm. Tuszyn. Zwracają jednocześnie uwagę na pierwsze utrudnienia w przemieszczaniu zwierząt. Rolnicy z pow. piotrkowskiego poinformowali dziś o podejrzeniu ogniska ASF w miejscowości Kruszów, w gm. Tuszyn na terenie pow....
Czytaj więcej