Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Dania tymczasowo „wolna od dzików”
Obecnie w Danii nie ma już dzików. I tak już niewielka populacja została całkowicie wyeliminowana, aby zapobiec wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, donosi Agra Europe (AgE). Ostatni zabity dzik Według Narodowej Agencji Przyrody w zeszłym tygodniu osta...
Czytaj więcejStabilna cena trzody chlewnej - VEZG wytrzymuje dużą presję ze strony firm rzeźnych
Sytuacja w zakresie ustalania cen na rynku trzody chlewnej jest obecnie niezwykle trudna, ponieważ rynek żywca i rynek mięsa nadal się od siebie oddalają. Podczas gdy świnie rzeźne można bez problemu sprzedawać, unijny rynek mięsa narzeka na duże ilości mięsa, co powoduje ogromną pr...
Czytaj więcejPrognoza USDA Ag: rynek zwierząt w Chinach i popyt na pasze – perspektywa długoterminowa
Chiński rynek zwierzęcy odgrywa ogromną rolę w napędzaniu globalnego popytu na pasze. Skład chińskiego importu przesuwa się w kierunku produktów o wyższej wartości, zwłaszcza mięsa. Nawet gdy Chiny wyjdą z afrykańskiego pomoru świń (ASF), pozostaną dużym importerem...
Czytaj więcejSmithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego...
Czytaj więcejASF w stadzie świń w woj. łódzkim
Rolnicy z pow. piotrkowskiego donoszą o podejrzeniu ogniska ASF w gm. Tuszyn. Zwracają jednocześnie uwagę na pierwsze utrudnienia w przemieszczaniu zwierząt. Rolnicy z pow. piotrkowskiego poinformowali dziś o podejrzeniu ogniska ASF w miejscowości Kruszów, w gm. Tuszyn na terenie pow....
Czytaj więcej