Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Nadchodzące ograniczenia w produkcji wieprzowiny w USA i na świecie
W jaki sposób polityka ukierunkowana na środowisko i dobrostan zwierząt ukształtuje nasz przemysł trzodowy? Oto przegląd potencjalnie ograniczających czynników. Wielu producentów mówi o swoich rozważańiach, czy powinni wprowadzić niezbędne zmiany w swoich zakładach produkcyjnych...
Czytaj więcejWzrost chińskiego stada świń - 23,5% w ciągu roku.
Chińskie stado świń wzrosło o 23,5% w ciągu roku. Dane z chińskich mediów państwowych wskazują, że największy na świecie producent wieprzowiny wychodzi z wielu lat epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wiadomość pojawia się po tym, jak choroba zniszczyła 40% chińskiego ...
Czytaj więcejSpowolnienie w amerykańskich zakładach wieprzowiny
Amerykańskie zakłady produkujące wieprzowinę zwalniają, grożąc wykolejeniem największych od lat hodowców świń i potencjalnie podnosząc koszty dla gigantów mięsnych, takich jak JBS SA. Do końca tego miesiąca pakowacze mięsa muszą poddać ubojowi mniejszą ilość świń. Produ...
Czytaj więcejPolska: Ponad 1500 przypadków ASF
Wiecej przypadków ASF w Polsce Od początku roku w Polsce zarejestrowano prawie 1550 przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF). Eksperci są szczególnie zaniepokojeni rozprzestrzenianiem się obszarów wirusa. Łańcuch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików trwa w ...
Czytaj więcejJBS-Foods Group przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju
Największy australijski przetwórca mięsa JBS przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju. W ten sposób JBS jednoczy około jednej trzeciej krajowej produkcji wieprzowiny. Największy przetwórca mięsa w Australii, JBS-Foods Group, planuje wejść na dużą skalę w branż...
Czytaj więcej