Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Chiny: Ceny świń spadają
Ceny na chińskim rynku trzody chlewnej są pod silną presją ze względu na rosnącą podaż. Najwyraźniej złote dni eksporterów z UE dobiegły końca. Podczas handlu na rynku terminowym dla żywych świń na Dalian Commodity Exchange (DCE), spadła w ostatni piątek (11 czerwca) do jedne...
Czytaj więcejW I kwartale 2021 r. eksport niemieckiej wieprzowiny nieznacznie spadł
W porównaniu z poprzednim rokiem, niemiecki eksport wieprzowiny nieznacznie spadł w pierwszym kwartale 2021 roku. Wynika to głównie z utrzymujących się ograniczeń handlowych dla niemieckiej wieprzowiny ze strony krajów trzecich z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech. E...
Czytaj więcejSwobodny spadek cen chińskiej wieprzowiny
Ceny na chińskim rynku wieprzowiny od miesięcy znajdują się pod silną presją ze względu na rosnącą podaż. Agra Europe (AgE) donosi, że w drugiej połowie 2021 r. nie widać wielkich podwyżek cen. Negatywny wpływ na dochody z eksportu wieprzowiny z UE do Chin Z drugiej strony ch...
Czytaj więcejRosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wo...
Czytaj więcejBrazylia zwiększa eksport wieprzowiny
W kwietniu brazylijski eksport wieprzowiny wzrósł o 35,1% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku do łącznie 98 300 ton o wartości 232,3 mln USD (+ 40,6%), według danych Brazylijskiego Stowarzyszenia ABPA. Wzrost eksportu wynikał ze zwiększonego popytu z krajów Azji, Afryki ...
Czytaj więcej