Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku. Dane te podzi...
Czytaj więcejProdukcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzr...
Czytaj więcejImport mięsa wieprzowego do Japonii spada
Import japońskiego mięsa wieprzowego wyniósł 244 800 ton w pierwszym kwartale 2021 r. (styczeń - marzec), co oznacza spadek o 6% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Znaczące spadki odnotowano w dostawach z USA, spadając o 9% (8600 ton) rok do roku w okresie trzech miesięcy, do ...
Czytaj więcejNiemcy utrzymują silną pozycję jako dostawca mięsa wieprzowego w UE
Pomimo obaw związanych z niedawnymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF), Niemcy pozostają największym sprzedawcą wieprzowiny do innych krajów UE. Prawie dwie trzecie przesyłek pochodziło od czterech największych eksporterów, ale Niemcy pozostały bez problemu wiodącym sprz...
Czytaj więcejGlobalna produkcja trzody chlewnej spowolniona przez problemy zdrowotne i zaopatrzeniowe
Według Rabobank wzrost światowej produkcji trzody chlewnej będzie spowolniony przez szereg czynników, w tym odrodzenie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji, wyższe koszty paszy i wpływ COVID-19 na popyt. Ceny trzody chlewnej są znacznie wyższe na większości rynków, poniewa...
Czytaj więcej