Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku. Dane te podzi...
Czytaj więcejProdukcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzr...
Czytaj więcejImport mięsa wieprzowego do Japonii spada
Import japońskiego mięsa wieprzowego wyniósł 244 800 ton w pierwszym kwartale 2021 r. (styczeń - marzec), co oznacza spadek o 6% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Znaczące spadki odnotowano w dostawach z USA, spadając o 9% (8600 ton) rok do roku w okresie trzech miesięcy, do ...
Czytaj więcejNiemcy utrzymują silną pozycję jako dostawca mięsa wieprzowego w UE
Pomimo obaw związanych z niedawnymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF), Niemcy pozostają największym sprzedawcą wieprzowiny do innych krajów UE. Prawie dwie trzecie przesyłek pochodziło od czterech największych eksporterów, ale Niemcy pozostały bez problemu wiodącym sprz...
Czytaj więcejGlobalna produkcja trzody chlewnej spowolniona przez problemy zdrowotne i zaopatrzeniowe
Według Rabobank wzrost światowej produkcji trzody chlewnej będzie spowolniony przez szereg czynników, w tym odrodzenie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji, wyższe koszty paszy i wpływ COVID-19 na popyt. Ceny trzody chlewnej są znacznie wyższe na większości rynków, poniewa...
Czytaj więcej