Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
2020-06-23 12:16:24
zagraniczne
W swoim cotygodniowym komentarzu na temat wieprzowiny Jim Gen Long, dyrektor generalny Genesus, poinformował, że drugi tydzień z rzędu całkowita liczba świń przetworzonych w USA przekroczyła poziom z 2019 r. Long powiedział, że w ubiegłym tygodniu było to 2 457 000 sztuk, nieco więcej niż 2 439 000 świń poddanych ubojowi w tym samym tygodniu ubiegłego roku.
Zgodnie z oczekiwaniami, masy świń na początku ubiegłego tygodnia były niższe (średnio 214 funtów lub 97 kg) w porównaniu z miesiącem temu (220 funtów lub 100 kg); wagi były w tym momencie wyższe ze względu na konieczność pozostawania świń w gospodarstwach z powodu zaległości w przetwarzaniu.
I choć nadal istnieją duże zaległości w hodowli świń, Long uważa, że zasięg jest obecnie niższy niż przewidywano i nie jest jednolity w całym kraju, ale w dużej mierze zależy od lokalnej wydajności zakładu i innych czynników zależnych od lokalizacji.
Procesor wieprzowy Iowa zwiększa możliwości rzeźne
Aby zaradzić zaległościom w farmie i uniknąć jak największej eutanazji świń, Iowa Select Farms rozszerza swoje możliwości wykańczania w tym stanie, podał amerykański tytuł wieprzowiny Pork Business. Firma zabezpieczyła już wynajętą powierzchnię wykończeniową dla 60 000 świń i planuje ukończenie 17 nowych obiektów rzeźnych w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Firma zmienia również strategię karmienia świń, aby powoli przybierały na wadze.
Tusze wieprzowe wysyłane do Chin
Jednak w połowie czerwca The New York Times poinformował, że Smithfield Foods (należący do chińskiej firmy WH Group) i Tyson Foods wyeksportowały więcej wieprzowiny do Chin w tym miesiącu niż w ciągu 3 lat, a całkowity eksport wieprzowiny z USA do Chin osiągnął 129 000 tony
Chociaż najwięksi przetwórcy mięsa na świecie podjęli wiele działań i wydali dziesiątki milionów dolarów na ochronę pracowników, „infekcje stale rosły w hrabstwach wiejskich, w których znajdują się duże zakłady pakowania mięsa, odkąd Trump nakazał im pozostać otwartym. Co najmniej 15 hrabstw zajmujących się pakowaniem mięsa informuje obecnie o wyższym wskaźniku infekcji, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, niż Nowy Jork, epicentrum wirusa. W zakładzie produkcji wieprzowiny Smithfield w Sioux Falls, SD, jedna trzecia pracowników (około 1200) była nieobecna 1 czerwca, w tym ci, którzy odeszli z pracy.
Ceny wieprzowiny wciąż niskie
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku. Dane te podzi...
Czytaj więcejProdukcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzr...
Czytaj więcejImport mięsa wieprzowego do Japonii spada
Import japońskiego mięsa wieprzowego wyniósł 244 800 ton w pierwszym kwartale 2021 r. (styczeń - marzec), co oznacza spadek o 6% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Znaczące spadki odnotowano w dostawach z USA, spadając o 9% (8600 ton) rok do roku w okresie trzech miesięcy, do ...
Czytaj więcejNiemcy utrzymują silną pozycję jako dostawca mięsa wieprzowego w UE
Pomimo obaw związanych z niedawnymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF), Niemcy pozostają największym sprzedawcą wieprzowiny do innych krajów UE. Prawie dwie trzecie przesyłek pochodziło od czterech największych eksporterów, ale Niemcy pozostały bez problemu wiodącym sprz...
Czytaj więcejGlobalna produkcja trzody chlewnej spowolniona przez problemy zdrowotne i zaopatrzeniowe
Według Rabobank wzrost światowej produkcji trzody chlewnej będzie spowolniony przez szereg czynników, w tym odrodzenie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji, wyższe koszty paszy i wpływ COVID-19 na popyt. Ceny trzody chlewnej są znacznie wyższe na większości rynków, poniewa...
Czytaj więcej